Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρσοβία έπειτα από κάλεσμα της ακροδεξιάς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, 17:53
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρσοβία έπειτα από κάλεσμα της ακροδεξιάς
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι –25.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές– κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους της Βαρσοβίας έπειτα από το κάλεσμα που τους απηύθυνε η εθνικιστική ακροδεξιά να διαδηλώσουν με σύνθημα «η Πολωνία στους Πολωνούς, οι Πολωνοί για την Πολωνία».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για την ανεξαρτησία της Πολωνίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτήν την «Πορεία της Ανεξαρτησίας» συμμετείχαν κυρίως νέοι, όπως επίσης και ολόκληρες οικογένειες κρατώντας σημαίες της χώρας τους.

Το πλήθος των συμμετεχόντων διένυσε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα και κατόπιν διέσχισε μια γέφυρα που χωρίζει το κέντρο της πόλης από το εθνικό στάδιο φωνάζοντας μεταξύ άλλων τα συνθήματα «Δόξα και σεβασμός στους ήρωες», «Θεός, τιμή, πατρίδα» ή επίσης «Μεγάλη Πολωνία των Καθολικών».

Κάποια στιγμή ορισμένοι από τους διαδηλωτές ποδοπάτησαν και έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες προσέδιδε επιπλέον έναν αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα: «EU macht frei, Konzentrationslager Europa» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν (η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθερώνει, στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης), όπως ακριβώς η επιγραφή των ναζί στην είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς Arbeit macht frei (η εργασία απελευθερώνει).

Σε ένα άλλο πανό μπορούσε να διαβάσει κανείς «Σταματήστε τον εξισλαμισμό», ενώ μια ομάδα διαδηλωτών φώναζε «χθες ήταν η Μόσχα, σήμερα είναι οι Βρυξέλλες που μας στερούν την ελευθερία».

Η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια, πού και πού μόνο διαδηλωτές έριχναν κροτίδες και καπνογόνα, ενώ τους παρακολουθούσαν στενά πολλές χιλιάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

«Βρίσκομαι εδώ διότι αγαπώ την Πολωνία και θέλω να το δείξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 27χρονος Πιοτρ, που συμμετείχε στην πορεία μαζί με την αρραβωνιαστικιά του. «Βρίσκομαι εδώ για τον παππού μας, που σκοτώθηκε στην εξέγερση της Βαρσοβίας και για τον προπάππου μου που έδωσε την ζωή του για την ανεξαρτησία» προσέθεσε ο ίδιος.

«Ήρθα εδώ για να ενώσω τις δυνάμεις μου με τη νέα γενιά που θα φέρει την ανανέωση της Πολωνίας» τόνισε ο 18χρονος Παβέλ.

Επίσημες τελετές, μεταξύ αυτών μια «συγκέντρωση για την Πατρίδα» με την παρουσία του προέδρου Αντρέι Ντούντα, θα πραγματοποιηθούν σήμερα με αφορμή την Εορτή της Ανεξαρτησίας στη Βαρσοβία αλλά και την επαρχία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, 18:01