Δεκαέξι πτώματα έχουν ανασύρει οι διασώστες, μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μαρόκο όταν ένα πλοιάριο που μετέφερε 56 νεαρούς μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά της Καζαμπλάνκας.

Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα πτώματα ξεβράστηκαν στην ακτή την ημέρα του ναυαγίου. Συγγενείς των μεταναστών, ξεκίνησαν από μια επαρχιακή περιοχή κοντά στο Μαρακές όπου διέμεναν, με προορισμό την Καζαμπλάνκα, με την ελπίδα να δουν ζωντανούς τους συγγενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόβλημα είναι η φτώχεια και η ανεργία, δεν υπάρχουν δρόμοι, σχολεία, δουλειά στην περιοχή μας», δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης μία 40χρονη γυναίκα η οποία αναζητούσε τον αγνοούμενο 23χρονο ανιψιό της.

Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 15.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία διά θαλάσσης, αριθμός μειωμένος κατά 45% σε σχέση με τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018. Συχνά αποπλέουν από το βόρειο Μαρόκο καθώς απέχει μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη νότια Ισπανία. Κάποιες φορές όμως, προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Καζαμπλάνκα, που απέχει περισσότερα από 350 χιλιόμετρα από τα ισπανικά παράλια.

Η Ε.Ε. είχε προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ το 2018 για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το Μαρόκο, το οποίο έχει αναχθεί σε σημαντική οδό μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία προσέφερε στο Μαρόκο 32 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να ελέγξει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ τον Ιούλιο είχε δώσει 26 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι μετανάστες ξεκινούν το ταξίδι τους κυρίως από τη δυτική Αφρική, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο αριθμός των νεαρών Μαροκινών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εξαιτίας της ανεργίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης