Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει -σε συνεργασία με τους εταίρους της, μεταξύ αυτών τις ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- τρόπους για να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ότι θα τερματιστεί η βία, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Στη συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η Άστον, που μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στο Κίεβο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

«Βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο των διαβουλεύσεων με την ΕΕ και με άλλους εταίρους με θέμα την υποστήριξη που θα χρειαστεί η Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Το «ουκρανικό σχέδιο» θα αφορά σε διάφορους τομείς της οικονομίας «ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση» επεσήμανε η Άστον, προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί δεν θα είναι μικροί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξουν οικονομικές «εγγυήσεις», βοήθεια στις επενδύσεις ή ακόμη και υποστήριξη του ουκρανικού νομίσματος ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητά του.

Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αν και επιβεβαίωσε τις συζητήσεις αυτές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι η ΕΕ πρέπει να πληρώνει για να προσελκύει χώρες όπως η Ουκρανία να έχουν πιο στενές σχέσεις μαζί της.

«Δεν θα ξεκινήσουμε έναν διαγωνισμό προσφορών για να δούμε ποιος πληρώνει τα περισσότερα», ώστε η Ουκρανία να υπογράψει μια συμφωνία δήλωσε ο Μπαρόζο στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης