Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε ρητώς ούτε εμμέσως, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

«Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, την οποία δεν θα περάσουμε σε καμιά περίπτωση» τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, ύστερα από χθεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας παρατήρησε ότι «υπάρχουν χώρες που θα ήθελαν να θέσουν τη Σερβία σε μία κατάσταση, στην οποία, για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας και για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα», αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όπως επεσήμανε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο διάλογος του Βελιγραδίου με την Πρίστινα εντάσσεται στις προσπάθειες ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. χωρίς νέα σύγκρουση, που θα επιβάρυνε την κοινότητα των ευρωπαϊκών χωρών. «Αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά μας με όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα και με τρόπο που συνεπάγεται ότι η Σερβία είναι έμπιστος εταίρος» είπε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις από μέρους της.

Επίσης, ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου, μέσω του διαλόγου με την Πρίστινα, να επιλύσει ζητήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στο Κόσοβο, εκτιμώντας ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί, αν η προσέγγιση και των δύο πλευρών στον διάλογο είναι ευέλικτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης