Δεν θα απελαθούν οι παράτυποι μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ σε παιδική ηλικία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 05:15
Δεν θα απελαθούν οι παράτυποι μετανάστες που εισήλθαν στις ΗΠΑ σε παιδική ηλικία
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρήσει τα μέτρα προστασίας για τους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη παιδιά (τους αποκαλούμενους «dreamers»), αλλά θα θεωρήσει όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους για απέλαση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν την Τρίτη.

Οι «οδηγίες» αυτές του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αποτελούν το σχέδιο εφαρμογής των διαταγμάτων που αφορούν στη συνοριακή ασφάλεια και τη μετανάστευση, τα οποία υπογράφηκαν από τον Τραμπ στις 25 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τα 11 εκατομμύρια των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και θα σταματήσει τους επίδοξους τρομοκράτες που θέλουν να μπουν στη χώρα.

Στελέχη του υπουργείου που μίλησαν σε δημοσιογράφους υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία τους είπαν ότι, μολονότι θα μπορούσε να απελαθεί οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στη χώρα, οι υπηρεσίες θα δώσουν προτεραιότητα σε όσους θεωρούνται «απειλή» για τις ΗΠΑ. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκείνοι που βαρύνονται με κατηγορίες, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.

Αρκετές από τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο αυτή δεν θα εφαρμοστούν αμέσως από τους πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης, επειδή εξαρτώνται από το Κογκρέσο ή από διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Με βάση τις νέες οδηγίες θα μπορούν να απελαύνονται άμεσα όσοι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ για πάνω από δύο χρόνια. Σήμερα, με άμεση απέλαση απειλούνται μόνο όσοι συλλαμβάνονται κοντά στα σύνορα και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ για περισσότερες από 14 ημέρες. Επίσης, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) θα μπορεί να θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες που περιμένουν να εκδοθεί δικαστική απόφαση για το αν θα απελαθούν ή θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα (για παράδειγμα, αν θα τους χορηγηθεί άσυλο).

Μια άλλη σκέψη είναι να στέλνονται οι μη Μεξικανοί μετανάστες που πέρασαν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα πίσω στο Μεξικό εν αναμονή της απόφασης για την περίπτωσή τους. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτό εξαρτάται από το αν θα συνεργαστούν οι μεξικανικές Αρχές και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 05:16