Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο Γερμανός πολιτικός, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, παραδέχτηκε πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικό πρόοδο στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη, κάτι το οποίο πριν από δύο χρόνια κανείς δεν θα θεωρούσε δυνατό να επιτευχθεί».

Ωστόσο, εστιάστηκε στην ενίσχυση ακροδεξιών ομάδων ως απόρροια των σκληρών οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν, προκειμένου να περιοριστούν τα δημόσια ελλείμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τον τεράστιο σεβασμό του προς τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω των «απαραίτητων μέτρων λιτότητας».

«Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα είναι μισογεμάτο» πρόσθεσε.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν τη διακυβέρνηση πιο ακραίες δυνάμεις και εάν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη “Lehman Brothers” έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%. Σε σύγκριση με αυτό, εκείνο που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μη φθάσει εκεί» επεσήμανε.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο και τη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης