«Δεν θα μας βγάλει από την κρίση η μονόπλευρη λιτότητα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 18:18
«Δεν θα μας βγάλει από την κρίση η μονόπλευρη λιτότητα»
Η μονόπλευρη λιτότητα δεν θα μας βγάλει από την κρίση, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδων των Συντακτών.

«Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι μόνο με περικοπές δεν μπορείς να αυξήσεις τα δημόσια οικονομικά και ότι απαιτείται ανάπτυξη για να βελτιώσεις τα έσοδα», αναφέρει.
Παράλληλα ο κ. Σουλτς εκφράζει την αντίθεσή του στην ακολουθούμενη έως τώρα πολιτική για τον ευρωπαϊκό Νότο και τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τώρα ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κονδύλια, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την αλληλεγγύη «ακρογωνιαίο λίθο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την οποία ολόκληρη η ευρωπαϊκή κατασκευή κινδυνεύει να καταρρεύσει και θέτει θέμα δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας: «Η τρόικα, τουλάχιστον όσον αφορά το ευρωπαϊκό της κομμάτι (την Κομισιόν και την ΕΚΤ), θα έπρεπε να ελέγχεται εξονυχιστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης υπογραμμίζει πως «μόνο με μια καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και μείωση των ανισορροπιών μέσα στις χώρες και ανάμεσα στα κράτη, μπορεί να ξαναϋφανθεί η κοινωνική συνοχή, πάνω σε μια βάση ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σχολιάζοντας, τέλος, την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, σημειώνει πως ο καλύτερος τρόπος για να παλέψουμε ενάντια στον λαϊκισμό και την άκρα δεξιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. «Αυτά τα κόμματα πετυχαίνουν μόνο όταν οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και έχουν άγχος για το μέλλον», καταλήγει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 18:18