Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, δεσμεύτηκε ότι το Ιράκ δεν θα ζητήσει τη διατήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του πέρα από την προβλεπόμενη ημερομηνία της απόσυρσής τους, στο τέλος του έτους, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Εμείς δεν θα ζητήσουμε την παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων, παρά την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού», δήλωσε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξής που έδωσε σε ένα Μ.Μ.Ε. της Νότιας Κορέας, και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαλίκι άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να παραταθεί η αμερικανική εντολή θα αντιμετωπίσει το βέτο του Κοινοβουλίου.

«Όπως γνωρίζετε (…) η διαδικασία δεν απαιτεί μόνο την έγκριση της κυβέρνησης, αλλά και μια ψηφοφορία στη Βουλή», υπογράμμισε.

Στις 9 Απριλίου, ο ριζοσπάστης Σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ προειδοποίησε ότι οι υποστηρικτές του θα ξαναρχίσουν τον ένοπλο αγώνα, αν τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίσουν να σταθμεύουν στο Ιράκ περισσότερο από το αναμενόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του μικτού Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, που επισκέφθηκε την Βαγδάτη, υπενθύμισε ότι εάν το Ιράκ θα ήθελε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν περισσότερο από το αναμενόμενο, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα «πολύ γρήγορα».

Την Πέμπτη, ο Μαλίκι είχε διαβεβαιώσει τον Μάλεν ότι «οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό».

Οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη το 2008 μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα παραμένουν ακόμη περίπου 50.000 αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Στις 13 Απριλίου, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στη Βαγδάτη προειδοποίησε τους ιρακινούς ηγέτες ότι δεν πρέπει να υπολογίζουν σε μια επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης