Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκρινε σήμερα ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς πρέπει να δικαστεί και για την γενοκτονία μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας, το 1992, μια κατηγορία για την οποία είχε απαλλαγεί αρχικά.

Η απαλλαγή του Κάρατζιτς από την κατηγορία αυτή είχε γίνει για τυπικούς λόγους κατά τη διάρκεια της δίκης του στο ΔΠΔ. Παραμένει ωστόσο κατηγορούμενος για άλλα δέκα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Εφετείο (…) ακυρώνει την απαλλαγή του Κάρατζιτς που είχε αποφασισθεί πρωτόδικα» δήλωσε ο δικαστής Τέοντορ Μέρον από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη όπου δικάζεται ο 67χρονος Κάρατζιτς. Η απόφαση δεν σημαίνει ότι ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος, αλλά απλώς ότι οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν εάν είναι ένοχος και για τη νέα κατηγορία.

Σε βάρος του Κάρατζιτς εκκρεμούν εννέα κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου καθώς και η κατηγορία για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους μεταξύ 1992-95.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης