Ε.Ε.: Δεν αποδέχεται η Πολωνία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, 00:42
Ε.Ε.: Δεν αποδέχεται η Πολωνία τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
H Πολωνία μπλόκαρε την Πέμπτη την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιχείρησε μάταια να αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι υποψήφιοι πρέπει να προκύπτουν έπειτα από συναίνεση και να είναι αποδεκτοί στις χώρες προέλευσής τους. Εάν αυτές οι αρχές δεν γίνονται σεβαστές, η Ε.Ε. θα παραμείνει διχασμένη. Η ήπειρος διανύει μια κρίση (…). Έχουμε επίγνωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ωστόσο κάποιοι πολιτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να αδιαφορήσουν» τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο, προσθέτοντας: «Δεν θα αποδεχθώ τα συμπεράσματα της Συνόδου, επομένως η Σύνοδος δεν θα είναι έγκυρη».

Ο Τουσκ επανεξελέγη, έχοντας τη στήριξη των 27 κρατών-μελών και η θητεία του θα λήξει τον Νοέμβριο του 2019. Η Βαρσοβία διατράνωνε την αντίθεσή της.

Πάντως, το μπραντ ντε φερ μεταξύ της επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή Τουσκ, καθώς επρόκειτο για μια ξεχωριστή διαδικασία και η επανεκλογή του εγκρίθηκε με την πλειοψηφία που χρειάζεται.

Απουσία συναίνεσης, η τελική διακήρυξη της Συνόδου, που προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες και αναφερόταν σε ζητήματα όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή άμυνα, θα μπορούσε να εκδοθεί στο σύνολό της εξ ονόματος της προεδρίας της Ε.Ε., που αυτήν τη στιγμή ασκεί η Μάλτα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Τζόζεφ Μούσκατ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, 00:44