Ο ιδιωτικός σύλλογος «Πολιτικό Εργαστήρι-Γερμανία» (Werkstatt Deutschland) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα απονείμει φέτος το βραβείο Κβαντρίγκα (Quadriga) έπειτα από την πολεμική που είχε ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση ότι θα βραβευόταν ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενος «τις έντονες επικρίσεις από τον Τύπο και τον πολιτικό κόσμο», ενώ εκφράζει την «βαθιά του λύπη για την είδηση ότι ο (πρώην πρόεδρος της Τσεχίας) Βάτσλαβ Χάβελ επιθυμεί να επιστρέψει το βραβείο που έλαβε το 2009» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη βράβευση του Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κβαντρίγκα ζητά συγγνώμη από τους ενδιαφερόμενους» καθώς «είναι αναγκασμένο, με μεγάλη του λύπη, να αναβάλει την απονομή του βραβείου (…) με δεδομένες τις αυξανόμενες πιέσεις που γίνονταν ολοένα και πιο αφόρητες και τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσής τους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, την οποία έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν η απόφαση του γερμανικού συλλόγου δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με «σεβασμό» την απόφασή του.

«Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό κάθε απόφαση αυτού του συλλόγου. Το γεγονός δεν θα επηρεάσει τις ρωσογερμανικές σχέσεις», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βραβεία Κβαντρίγκα -το τέθριππο που κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου- απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής για την ενοποίηση της Γερμανίας. Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης