Οι 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο απόφασης στο οποίο να καταδικάζονται τα μέτρα καταστολής στη Συρία.

«Στόχος είναι να υπάρξει ένα ηχηρό και ενιαίο μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας» υπογράμμισε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Βίτιχ, επισημαίνοντας ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν «δεσμευτεί» στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι δυτικές χώρες, το οποίο προβλέπει απειλές για κυρώσεις κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσβλέπουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο, λόγω του επείγοντος της κατάστασης» πρόσθεσε ο Βίτιχ, σύμφωνα με τον οποίο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσουρκίν δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στο δυτικό σχέδιο απόφασης για απειλές κυρώσεων κατά της Συρίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλαν την Τρίτη σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει απειλές για κυρώσεις και όχι την άμεση επιβολή κυρώσεων.

Από το βήμα του Ο.Η.Ε., ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Δύση ότι θέλει να προκαλέσει πλήρες χάος για να διαλύσει τη Συρία. Την ίδια ώρα, Αρχές και διαφωνούντες στη Συρία αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για τις δολοφονίες προσωπικοτήτων στην πόλη Χομς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο πυρηνικός μηχανικός Αούς Αμπντέλ Καρίμ Χαλίλ πυροβολήθηκε θανάσιμα χθες το πρωί από αγνώστους, 160 χλμ. βορείως της Δαμασκού.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι ο Χαλίλ, ο οποίος δίδασκε στο πανεπιστήμιο αλ-Μπάας, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ομάδα τρομοκρατών καθ’ οδόν προς τη δουλειά του, μέσα στο αυτοκίνητό του το οποίο οδηγούσε η σύζυγός του.

Την Κυριακή, χειρουργός στο γενικό νοσοκομείο της Χομς, ο Χάσαν Εΐντ, δέχθηκε καταιγισμό σφαιρών ενώ επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του. Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο αλ-Μπάας, Μοχάμεντ Αλί Ακίλ, και ένας διευθυντής της Στρατιωτικής Σχολής Πετροχημικής, ο στρατηγός Ναέλ Νταχίλ, δολοφονήθηκαν από αγνώστους.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις δολοφονίες των τεσσάρων αυτών προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο καθεστώς» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι συριακές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές σε «τρομοκράτες», ενώ η αλ-Γαντ, συμμαχία ακτιβιστών που ιδρύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, κατηγόρησε τις Αρχές για τις δολοφονίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης