Η ροή των πραγμάτων εδώ και πολύ καιρό φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα εναντίον των προσφύγων από την Συρία.

Η Μέση Ανατολή μοιάζει να ζει τον πιο σκληρό χειμώνα του τελευταίου αιώνα, με τη Συρία και τις γειτονικές χώρες να έχουν πληγεί περισσότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους καταυλισμούς όπου ζουν 2.350.000 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιδείνωση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας έχει οξύνει την ανθρωπιστική καταστροφή. Εντός του 2013, εγκατέλειπαν κατά μέσο όρο τη χώρα κάθε μήνα 141.000 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που έφυγαν από τη χώρα τους έφτασε το 1,7 εκατομμύριο, ποσοστό 340% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012. Ο καθένας από αυτούς κουβαλά μαζί του την προσωπική του τραγωδία: βομβαρδισμούς, βασανιστήρια, βιασμούς, θανάτους. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι αν δεν σταματήσει η αιματοχυσία, στα τέλη του 2014 θα υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 6,5 εκατομμύρια εσωτερικοί εκτοπισμένοι, που άφησαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει 125.000 θανάτους. Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, αλλά και πόσιμου νερού. Οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης έχουν τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί, καθιστώντας τα ουσιαστικά είδη πολυτελείας για έναν πληθυσμό ο οποίος κάθε μέρα είναι και πιο φτωχός.

Με την χώρα να έχει διαιρεθεί ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση και σ’ εκείνα που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, οι άμαχοι παγιδεύονται συχνά σε νεκρές ζώνες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να φτάσουν σε περιοχές όπου γίνονται οι πιο άγριες μάχες και όπου υπολογίζεται ότι ζουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο πληθυσμός δεν είναι θύμα μόνο των βίαιων επιθέσεων του καθεστώτος, που προσπαθεί να ανακαταλάβει τα εδάφη από τους αντάρτες, αλλά και των αυθαιρεσιών του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Στρατού του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίοι επιβάλλουν τον ισλαμικό νόμο στις περιοχές που ελέγχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης