Με βασιλικό διάταγμα, «προ-απαλλάσσονται» τα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας που πολεμούν την Υεμένη από οποιαδήποτε κατηγορία η οποία ενδεχομένως απαγγελθεί εναντίον τους για τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα που προκαλούν.

Η ανακοίνωση για την εκ των προτέρων απαλλαγή των Σαουδάραβων στρατιωτών από τα εγκλήματα πολέμου έγινε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν αναφέρεται πως η «απαλλαγή» επεκτείνεται σε «όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας οι οποίες συμμετέχουν στην ”Επιχείρηση Αποκατάστασης της Ελπίδας”», όπως ονομάζει τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης το Ριάντ.

Το βασιλικό διάταγμα υπογράφεται από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου bin Salman, ο οποίος κατέχει και το αξίωμα του υπουργού Άμυνας.
Στην ανακοίνωση που περιγράφει το πρακτορείο SPA δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένα «εγκλήματα πολέμου», αλλά αναφέρεται πως η κίνηση δείχνει την αποδοχή «των ηρωικών θυσιών των Σαουδάραβων στρατιωτών».

Ο στρατιωτικός συνασπισμός αραβικών κρατών, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης έχει ως πρόφαση ότι «διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών (σιιτών Χούθι) που υποστηρίζονται από το Ιράν από τότε που ανέτρεψαν το καθεστώς, το 2015.

Αναφορά στο Σ.Α. του ΟΗΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τότε που ξεκίνησε ο υπό τη Σαουδική Αραβία πόλεμος, ο στρατιωτικός συνασπισμός έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων χωρίς ουδέποτε να αναληφθεί η ευθύνη για αυτούς.

Εκτός από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις (με πρώτη την Human Rights Watch) που κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία «για εγκλήματα πολέμου, με θύματα σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κατοικίες και αγορές».
Σύμφωνα με αναφορές που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το τέλος του περασμένου χρόνου, οκτώ στις 10 έρευνες για τους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς είχαν δείξει πως «δεν είχαν πλήξει στρατιωτικούς στόχους».
Λόγω του παρατεινόμενου για τρίτη χρονιά πολέμου στην Υεμένη περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι του φτωχότερου κράτους στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνον με υποσιτισμό αλλά και με λιμοκτονία.
Στη χειρότερη κρίση που γνωρίζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης αγωνίζονται για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, βασικά φάρμακα κι άλλα στοιχειώδη αγαθά.

Κι αυτό διότι εκτός από τους βομβαρδισμούς οι Σαουδάραβες πραγματοποιούν και οικονομικό αποκλεισμό.

Επίσης, έρευνα της διεθνούς Αμνηστίας (Μάρτιος 2016- Μάιος 2018) που έγινε στις επαρχίες Aden, Lahj, Abyan, Shabwa και Hadramout έδειξε πως οι κάτοικοι έχουν υποστεί βιαιοπραγίες
(βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, και σεξουαλικές κακοποιήσεις), με ορισμένους εξ αυτών να υποκύπτουν.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται για βιαιοπραγίες στη Νότια Υεμένη, όπου έχουν δημιουργήσει «παράλληλη ζώνη ασφαλείας -πέρα από τον Διεθνή Νόμο», όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο προηγούμενη έρευνα που είχε ανακοινώσει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP).

Στην έρευνα εκείνη αναφέρονταν «οι τρομακτικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν δημιουργήσει στις περιοχές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη».

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως οι κρατούμενοι στην Υεμένη υπόκεινται σε βασανιστήρια από στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» έχει ανακοινώσει η εκπρόσωπος του γραφείου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη Liz Throssell, στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Το γραφείο έχει ζητήσει να επιτραπεί σε εκπρόσωπό του να επισκεφθεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές, χωρίς ακόμη να του έχει δοθεί η άδεια».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης