Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν δεν είναι «ακόμη» απαραίτητη, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας συνεχίζονται.

Ενώ οι Αμερικανοί γερουσιαστές επιθυμούν την υιοθέτηση μιας νέας σειράς κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, για να κλιμακωθεί η πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ότι «δεν χάνουμε τίποτα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπραγμάτευσης», όπως αυτή έχει καθοριστεί από την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα εξετάσουμε (το ενδεχόμενο των κυρώσεων) με περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με το παρελθόν όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τους επόμενους έξι μήνες. Θα γνωρίζουμε εάν εκείνοι (οι Ιρανοί) έχουν παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας» προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Υπ’ αυτό το πρίσμα, αυτό που λέω προς τα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ένα νέο νομοσχέδιο (για την επιβολή) κυρώσεων, όχι ακόμη» κατέληξε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, εάν το Ιράν δεν προσφέρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος, «δεν θα είναι διόλου δύσκολη» η ενίσχυση των κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, αν θέλουμε να διαπραγματευτούμε σοβαρά, πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα κατά την οποία οι Ιρανοί θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δύσκολες κινήσεις, που είναι αντίθετες στην ιδεολογία τους, τη ρητορική τους, το ένστικτό τους, τις υποψίες τους για εμάς» σημείωσε ο πρόεδρος.

«Δεν θα τους βοηθήσουμε να κάνουν το βήμα, εάν λάβουμε τέτοια μέτρα» τόνισε ο Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης