Τον έντονο προβληματισμό του για την επερχόμενη εφαρμογή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε, μεταξύ άλλων, τεράστια προβλήματα στην οικονομία χωρών της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου παρότι πολλές χώρες της Ε.Ε. εξαρτώνται από αυτό το πετρέλαιο. Κάποιος μπορεί να πει, φυσικά, ότι η έλλειψη αυτή θα καλυφθεί, αλλά ορισμένα διυλιστήρια είναι εξοπλισμένα ειδικά για το ιρανικό πετρέλαιο και η εκ νέου ρύθμισή τους θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις τις οποίες η Ε.Ε. δύσκολα αντέχει να κάνει τώρα», εξήγησε σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει τέσσερις γύρους κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς δυτικά κράτη εκφράζουν φόβους ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου παρότι η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

«Οι μονομερείς κυρώσεις στις οποίες οι δυτικοί μας εταίροι καταφεύγουν, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενδυναμώνουν μόνο εκείνους στο Ιράν οι οποίοι είναι βέβαιοι πως η Δύση δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ή τις πυρηνικές τεχνολογίες, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για αλλαγή καθεστώτος», πρόσθεσε.

Μιλώντας πριν από τον δεύτερο γύρο, τον επόμενο μήνα, των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών –Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία— και η Γερμανία), σημείωσε ότι «η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να πειστεί η Τεχεράνη να συνεργαστεί με την προοπτική της ανακούφισής της από τις κυρώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία καλεί να υπάρξει μια βήμα προς βήμα επίλυση της διένεξης. Στο Ιράν πρέπει να παρουσιαστεί ένας απτός και ρεαλιστικός οδικός χάρτης, ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της δράσης και της αντίδρασης», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης