«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της άρσης κυρώσεων στο Ιράν»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015, 13:33
«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της άρσης κυρώσεων στο Ιράν»
Το ακανθώδες θέμα του χρονοδιαγράμματος της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, μετά τη συμφωνία σταθμό που υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λωζάννη, «δεν έχει ακόμη διευθετηθεί πλήρως» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1, ο Φαμπιούς απάντησε ότι «αυτό είναι ένα σημείο που είναι ακόμη πολύ περίπλοκο».

«Οι Ιρανοί θέλουν άρση όλων των κυρώσεων αμέσως. Εμείς τους λέμε: πρέπει οι κυρώσεις να αρθούν καθόσον εσείς θα τηρείτε τις δεσμεύσεις σας και αν δεν τις τηρείτε, φυσικά θα επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση. Επ’ αυτού δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Αυτό το σημείο δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως και αυτό δεν είναι το πιο εύκολο».

Η συμφωνία-σταθμός που υπογράφηκε στην Ελβετία στο τέλος μαραθωνίων διαπραγματεύσεων 18 μηνών σε Γενεύη, Βιέννη, Νέα Υόρκη και Λωζάννη προβλέπει την αναστολή των μονομερών αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέτρων, μόλις η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πιστοποιήσει ότι το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του.

Τα μέτρα αυτά θα μπορούν να τεθούν εκ νέου σε ισχύ αν η συμφωνία δεν εφαρμόζεται. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ θα αρθούν μόλις το Ιράν θα σεβαστεί όλα τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, το Ιράν δέχτηκε να μειώσει τον αριθμό των συσκευών της φυγοκέντρησης που χρησιμεύουν για τη μετατροπή του ουρανίου, το οποίο, εμπλουτισμένο κατά 90%, χρησιμεύει στην κατασκευή ατομικής βόμβας. Η Τεχεράνη θα διατηρήσει περίπου 6.000 συσκευές φυγοκέντρησης έναντι 10.000 που λειτουργούν σήμερα. Αρχικά η διεθνής κοινότητα αξίωνε από το Ιράν να διατηρήσει μερικές εκατοντάδες.

Η Τεχεράνη δέχτηκε επίσης να μην εμπλουτίζει πλέον ουράνιο για τουλάχιστον 15 χρόνια στις εγκαταστάσεις του Φορντό που βρίσκονται στο εσωτερικό ενός βουνού και εξαιτίας αυτού είναι αδύνατον να καταστραφούν από στρατιωτική επέμβαση. Οι εγκαταστάσεις θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν για πρόγραμμα που έχει ιατρικούς σκοπούς.

Η τελική συμφωνία, με όλες τις τεχνικές της λεπτομέρειες και κυρίως το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων, θα αρχίσει να συντάσσεται αμέσως και αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την προθεσμία της 30ής Ιουνίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015, 13:33