Ο βραβευμένος με Νόμπελ Άνγκους Ντίτον και ο πετυχημένος συγγραφέας Τομά Πικετί ένωσαν τη φωνή τους μαζί με περισσότερους από 300 συναδέλφους τους οικονομολόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία οικονομική δικαιολογία» για τους φορολογικούς παραδείσους, την ώρα που οι αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής ετοιμάζονται για συνομιλίες στο Λονδίνο κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε επιστολή-πρωτοβουλία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι «οι επικράτειες που επιτρέπουν την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε εταιρείες-βιτρίνα ή οι οποίες ενθαρρύνουν το να εγγράφονται κέρδη από εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται εκεί, διαστρεβλώνουν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιου είδους εξωχώριες συμμετοχές υπονομεύουν τη φοροεισπρακτική ικανότητα των κυβερνήσεων και οι πολιτικοί θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό απαιτώντας από τις εταιρίες να ανακοινώνουν τις φορολογήσιμες δραστηριότητές τους σε κάθε χώρα όπου διατηρούν μονάδες.

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε την ώρα που οι φορολογικοί παράδεισοι βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο, λόγω της διαρροής των λεγόμενων Panama Papers, εκατομμυρίων δηλαδή εγγράφων που σχετίζονται με μυστικές εταιρείες-βιτρίνα. Την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοργανώνει σύνοδο στο Λονδίνο με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης