Ο Ρώσος πρώην δισεκατομμυριούχος και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, στον οποίο δόθηκε χάρη και επετράπη να ταξιδέψει στο Βερολίνο, αποκάλυψε την Κυριακή ότι δεν του επετράπη να έχει «την επιλογή» να παραμείνει στη Ρωσία μετά την απελευθέρωσή του.

«Δεν πρέπει να με θεωρείτε σύμβολο του ότι δεν υπάρχουν πια πολιτικοί κρατούμενοι στη Ρωσία» δήλωσε ο Χοντορκόφσκι δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο του Τείχους του Βερολίνου, κοντά στο ιστορικό Τσέκποϊντ Τσάρλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνω το παν για να μην υπάρχουν πια, θα κάνω ό,τι μπορέσω» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι θα αφιερωθεί πλέον στην υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του.

«Οι πολιτικοί αξιωματούχοι των δυτικών χωρών πρέπει να θυμούνται, στις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Πούτιν, ότι δεν είμαι ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος στη Ρωσία». Τόνισε, δε, πως η απελευθέρωσή του από τον Πούτιν «δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας θεμελιώδους αλλαγής» στη Ρωσία.

«Δεν είχα επιλογή τη στιγμή της απελευθέρωσής μου. Όταν με ξύπνησαν στις 02.00 το πρωί μού είπαν ότι πάω σπίτι» δήλωσε με ειρωνικό χαμόγελο. Διευκρίνισε πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον συνόδευσαν «μέχρι να κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου» που τον μετέφερε στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Χοντορκόφσκι ευχαρίστησε την καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ επειδή εργάσθηκε για την απελευθέρωσή του.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στην Άνγκελα Μέρκελ για τον ρόλο που διαδραμάτισε, τον οποίο πληροφορήθηκα μόνον αφού έφθασα εδώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης