Τα στοιχεία της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε 23 ανθρώπους την Πρωτοχρονιά έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δείχνουν ότι τα εκρηκτικά του βομβιστή ίσως εξερράγησαν πρόωρα και ότι ο ίδιος δεν είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Αλ-Αχράμ, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από καμικάζι, ο οποίος εμπνεύσθηκε από την Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν χθες ότι τα υπολείμματα της βόμβας έχουν ομοιότητες με εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις το 2009. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ενισχύει τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η παρουσία ενόπλων, εμπνευσμένων από την Αλ Κάιντα, στο αιγυπτιακό έδαφος, τη στιγμή που οι αρχές σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της εγκληματολογικής υπηρεσίας, 45 τμήματα ανθρώπινου σώματος που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης θα διευκολύνουν το υπουργείο Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει στοιχεία που διαθέτει για να αναγνωρίσει το βομβιστή, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν 23 με 25 ετών.

Καλώδια αλλά και άλλο υλικό που συνέλεξε η εγκληματολογική υπηρεσία δείχνουν ότι ο βομβιστής χρησιμοποίησε μια τσάντα που έμοιαζε με σχολική ή με ταξιδιωτικό σακίδιο που περιείχε 20 με 25 κιλά ισχυρών εκρηκτικών υλών, συμπεριλαμβανομένης μιας χημικής ουσίας με ράβδους ΤΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Αλ-Αχράμ η έρευνα έδειξε ότι οι επιπτώσεις που είχε στο σώμα του δράστη η έκρηξη δείχνει ότι τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν κατά λάθος ή πριν από την προγραμματισμένη ώρα, γιατί τμήματα του σώματος του δράστη διασκορπίστηκαν πολλά μέτρα μακριά.

Να σημειωθεί ότι οι αιγυπτιακές εφημερίδες δημοσίευσαν σήμερα το σκίτσο του δράστη, σε ψηφιακή μορφή.

Οι αρχές έφτιαξαν το σκίτσο του βασιζόμενες στα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων του προσώπου του βομβιστή.

Από την ημέρα της επίθεσης πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχουν σημειωθεί τραυματισμοί τόσο μουσουλμάνων όσο και χριστιανών διαδηλωτών από τις συγκρούσεις με την αστυνομία και έχουν γίνει συλλήψεις.

Οι Κόπτες ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα αύριο, 7 Ιανουαρίου, με χιλιάδες μουσουλμάνους να έχουν προσφερθεί για ομάδες περιφρούρησης έξω από τις εκκλησίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι Κόπτες χριστιανοί αποτελούν το 10 με 15% του πληθυσμού της Αιγύπτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης