Ανένδοτος είναι ο πρόεδρος του Β. Σουδάν, Omar Hassan al-Bashir, στο ζήτημα του εδαφικού καθεστώτος στην περιοχή του νότιου Κορφοδάν, τονίζοντας ότι ο στρατός της χώρας του θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις παρά την πρόσφατη συμφωνία για παύση του πυρός με το νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο και θα κηρυχτεί ανεξάρτητο στις 9 Ιουλίου.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο SUNA, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα, ξεκαθάρισε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τη βούληση του τοπικού πληθυσμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει ενδεχόμενη απόσχιση της συγκεκριμένης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή του νότιου Κορφοδάν προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων της», σημείωσε.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του βόρειου και νότιου τμήματος της αφρικανικής χώρας ξεκίνησαν στις 5 Ιουνίου, με το καθεστώς του Χαρτούμ να κάνει χρήση ακόμα και αεροπλάνων, αναγκάζοντας περισσότερους από 60 χιλ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, δημιουργείται αποστρατικοποιημένη ζώνη μήκους 2.000 χλμ. ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη ένταση μετά την ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος.

Η περιοχή του νότιου Κορδοφάν είναι εξαιρετικά σημαντική για το βόρειο τμήμα της χώρας καθώς διαθέτει τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας και σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο θα παραμείνει κάτω από τον έλεγχο του Χαρτούμ, με το νότιο Σουδάν να διεκδικεί ένα ποσοστό από τα 500 χιλ. βαρέλια που παράγονται ημερησίως. Στη γειτονική περιοχή του Αμπιέι, επίσης πλούσια σε πετρέλαιο, θα αναπτυχθούν 4.200 στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης σύμφωνα με ψήφισμα του Ο.Η.Ε. οι οποίοι και θα παραμείνουν για τους επόμενους έξι μήνες μέχρι να επιλυθεί το εδαφικό καθεστώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης