Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν λύση για την περιοχή του Κασμίρ ή για κάθε άλλη διαφορά στις σχέσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία.

«Πιστεύω ότι το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συμφέρον να αμβλύνουν τις μεταξύ τους εντάσεις. Όμως, οι Η.Π.Α. δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν λύση στα προβλήματα αυτά» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για το Κασμίρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νέο Δελχί, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σινγκ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μία κατάσταση, κατά την οποία ορισμένες χώρες διαθέτουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα ή ελλείμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αποστολή του είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και ότι το χειρότερο πράγμα για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν αν η οικονομία των Η.Π.Α. εγκλωβιζόταν σε χαμηλή ανάπτυξη ή σε στασιμότητα.

Ο Ομπάμα υπερασπίσθηκε επίσης τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Fed) στη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, έπειτα από τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στο εξωτερικό για τη νομισματική της πολιτική.

Επισημαίνοντας ότι η Fed έχει έναν ανεξάρτητο ρόλο στη ρύθμιση της αμερικανικής οικονομίας και ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να επηρεάσει ούτε να σχολιάσει τις αποφάσεις της, ο Ομπάμα υπερασπίσθηκε τη λειτουργία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποστολή της Fed και η δική μου αποστολή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν είναι καλό μόνο για τις Η.Π.Α., είναι καλό για ολόκληρο τον κόσμο» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η Fed επικρίθηκε στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα από την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βραζιλία, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χορηγήσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το μέτρο αυτό θεωρήθηκε ότι ευνοεί την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, για να καταστήσει την πρώτη οικονομία στον κόσμο περισσότερο ανταγωνιστική εις βάρος των υπολοίπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης