Τραγωδία χωρίς τέλος βιώνουν οι πολίτες της Ιαπωνίας, καθώς τρεις εβδομάδες μετά το ξύπνημα του πυρηνικού εφιάλτη στη Fukushima, τουλάχιστον 1.000 πτώματα βρίσκονται στην απαγορευμένη «νεκρή ζώνη» των 30 χιλιομέτρων περιμετρικά του εργοστασίου, δίχως να επιτρέπεται η περισυλλογή τους, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι μετρήσεις ραδιενεργών σωματιδίων σε αρκετές περιοχές γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα «Fukushima Daiichi» καταδεικνύουν υπερβάσεις κατά τουλάχιστον 10.000 φορές από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.

Στα πρόσωπα των συγγενών των θυμάτων ο πόνος και η δυστυχία αναμειγνύονται με την οργή για τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και την εγκληματική αμέλεια, την οποία επέδειξε η ηλεκτρική εταιρεία Tepco, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτή της πυρηνικής κρίσης. Μάλιστα, με νεώτερο ανακοινωθέν της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri», με σημερινό της δημοσίευμα, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση ανεύρεσης συνολικά 16.441 ανθρώπων στο νησί Honshu, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 17.000 Ιάπωνες και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και 65 πολεμικά πλοία.

Όπως επισημαίνουν οι ιαπωνικές Αρχές, ο επίσημος προσωρινός απολογισμός της καταστροφής στην Ιαπωνία κάνει λόγο για συνολικά 28.000 νεκρούς ή αγνοουμένους.

Οι επιζώντες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες, καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και επαρκούς ποσότητας τροφίμων και φαρμάκων, δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά το βιος τους.

Συνεργασία Ιαπωνίας – Γαλλίας για τα πυρηνικά

Στο Τόκιο βρίσκονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τον γαλλικό Τύπο, πυρηνικοί επιστήμονες και μηχανικοί από τη Γαλλία, οι οποίοι καλούνται να συνδράμουν τους Ιάπωνες συναδέλφους τους, με σκοπό να υπάρξει -έστω και όψιμα- μια διεξοδική αντιμετώπιση της ραδιενέργειας.

Παράλληλα, δρομολογείται η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, μία συζήτηση η οποία αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και σε διεθνές επίπεδο.

Υπό κρατικό έλεγχο η Tepco

Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών αποτελεί για την κυβέρνηση της Ιαπωνίας η ανάληψη του ελέγχου της Tepco, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, όπως αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα «Maininchi».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση του Naoto Kano, Yukio Edano, ξεκαθάρισε ότι η κρατική συμμετοχή στην εταιρεία δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις διαδικασίες εθνικοποίησης της εταιρείας, η ιαπωνική Δικαιοσύνη θα αρχίσει να καλεί σε απολογία τους υπευθύνους της Tepco, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο πυρηνικό συγκρότημα «Fukushima Daiichi», με τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1, 3 και 4.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης