Καμία «σημαντική» δημοκρατική πρόοδος δεν παρατηρήθηκε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε ανακοίνωσή του.

«Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν σε ειρηνική ατμόσφαιρα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην πολιτική διαδικασία, όμως η διεξαγωγή εκλογών δεν αποτελεί σημαντική πρόοδο, όσον αφορά στη δημοκρατική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των συναθροίσεων καθώς και οι ελλείψεις στη διαδικασία των υποψηφιοτήτων αποδυνάμωσαν την αντιπολίτευση και έκαναν πρακτικά αδύνατη μία πολιτική συζήτηση» προσθέτει αυτή η ανακοίνωση.

Σε αυτές τις συνθήκες «οι εκλογείς δεν είχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, για να επιλέξουν» συνεχίζει ο ΟΑΣΕ.

Το κυβερνών κόμμα Γενί Αζερμπαϊτζάν του πρόεδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την αντιπολίτευση στις εκλογές της Κυριακής, όμως επικριτές του Αλίγιεφ κατήγγειλαν σήμερα ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισαν «επονείδιστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αναπτύξει μία πραγματική πλουραλιστική δημοκρατία» υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Γκρόσρουκ, που ηγείται της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ.

Οι εκλογικοί παρατηρητές, πάντως, δηλώνουν ευχαριστημένοι από το γεγονός, ότι οι εκλογές δεν σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους το κόμμα του Αλίγιεφ έχει αυξήσει τις έδρες του στο Κοινοβούλιο από 64 που είχε σε περισσότερες από 70, ενώ τις υπόλοιπες από τις 125 έδρες κέρδισαν μικρά κόμματα και «ανεξάρτητοι» που είναι πιστοί στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος διαδέχθηκε το 2003 τον πατέρα του, επανεξελέγη το 2008 για δεύτερη πενταετή θητεία. Την επόμενη χρονιά ήρε με δημοψήφισμα τον περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί στη θέση του προέδρου περισσότερες από δύο συνεχόμενες φορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης