«Δεν πιέζουμε το Τόκιο να θέσει σε λειτουργία τις πυρηνικές μονάδες του»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 14:28
«Δεν πιέζουμε το Τόκιο να θέσει σε λειτουργία τις πυρηνικές μονάδες του»
«Η Γαλλία δεν πιέζει με κανένα τρόπο την Ιαπωνία να θέσει και πάλι σε λειτουργία τις πυρηνικές μονάδες της» δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

«Κάθε κυρίαρχη χώρα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της, δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στις επιλογές της Ιαπωνίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, που ολοκληρώνει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας. Μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε από την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Όποια και αν είναι η επιλογή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να συνεργαστούμε για περισσότερη ασφάλεια, για να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία των πυρηνικών μονάδων» υποστήριξε ο Ολάντ, υπενθυμίζοντας ότι οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις ιαπωνικές ομολόγους τους για το θέμα αυτό.

Η συνεργασία είναι, όπως είπε, επίσης απαραίτητη για την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών μονάδων, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας μεταξύ της γαλλικής Areva και της ιαπωνικής Atox για την αποσυναρμολόγηση της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

«Η βιομηχανία μας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, και εκεί βρίσκεται. Δουλεύουμε μαζί και η κάθε χώρα αποφασίζει» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ιαπωνική δεξιά κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, που ασκεί την εξουσία εδώ και έξι μήνες, έχει εκφράσει τη βούληση να θέσει και πάλι σε λειτουργία όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα κριθούν ασφαλείς από τη ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Επί του παρόντος, μόνο δύο αντιδραστήρες (επί συνόλου 50) λειτουργούν στο αρχιπέλαγος, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των υπολοίπων, καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων με βάση τις νέες, πιο αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται σε ισχύ τον Ιούλιο.


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013, 16:21