Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση ομάδας ποδοσφαίρου με την ονομασία «Sports Club της Προεδρίας», αλλά σε λιγότερο από μία ημέρα όλα τα ίχνη της ομάδας είχαν εξαφανιστεί.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά την καριέρα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και το όνειρό του να έχει δική του ομάδα είναι αρκετά γνωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες, πηγές κοντά στο προεδρικό μέγαρο, σε συνεντεύξεις τους προς την Al-Monitor, για διαφορετικούς λόγους, ανέφεραν πως είχε την ιδέα ο πρόεδρος να δημιουργήσει  επαγγελματική ομάδα.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η ιδέα του αυτή φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα, με αθλητικές σελίδες που υποστηρίζουν την ίδρυση του Sports Club της Προεδρίας (Cumhurbaskanligi Spor).

Η τουρκική Συνομοσπονδία Ερασιτεχνικών Αθλητικών Ομάδων επιβεβαίωσε την είδηση και ο ιστότοπος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (TFF) ανέφερε τη λέσχη ως μέλος και ο πρώτος αγώνας που είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του Μαρτίου στο Justice Sport (Adaletspor).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίσημα χρώματα της ομάδας προσδιορίστηκαν ως κόκκινο, λευκό και τυρκουάζ, και οι προπονήσεις θα γίνονταν στην περιοχή του παλατιού.

Αλλά δυστυχώς, το όνειρο του Προέδρου Ερντογάν για δική του ομάδα ήταν σύντομης διάρκειας.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, μη κατονομαζόμενες προεδρικές πηγές αρνήθηκαν τις προηγούμενες πληροφορίες. Οι ιστότοποι που υποστηρίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ) διέγραψαν αμέσως όσα είχαν δημοσιευθεί για την ομάδα και στην TFF δεν βρίσκεται πλέον το όνομα της ομάδας.

Ο Abdurrahman Dilipak, από τους κυριότερους αρθρογράφος για την ισλαμική καθημερινή εφημερίδα «Yeni Safak», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτυχία δημιουργίας της  ομάδας.

Η δημόσια γελοιοποίηση του ζητήματος είχε πάρει διαστάσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι παρατηρητές αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν φανατικοί οπαδοί άλλων ομάδων έβριζαν την Προεδρική Ομάδα, ή έπεφτε θύμα  από χούλιγκανς επιρρεπείς στη βία.

Πώς μπορεί μια ομάδα που φέρει τα χρώματα, το έμβλημα και το γραφείο του προέδρου να βρει μια βάση οπαδών στο πρωτάθλημα όπου η υπακοή σε κάποια ομάδα είναι ζήτημα ολόκληρης  ζωής και μεταβιβάζεται στις οικογένειες από πατέρες σε γιοι από γενιά σε γενιά;

Το ζήτημα είχε πάρει αμέσως και πολιτική διάσταση: Ο Atilla Sertel, μέλος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κάλεσε να πραγματοποιηθεί κοινοβουλευτική έρευνα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τους οικονομικούς πόρους και τους παίκτες της προεδρικής ομάδας.

Ο Σερτέλ αναρωτιόταν εάν κάποιος πρόεδρος οπουδήποτε αλλού στον κόσμο είχε ιδρύσει επίσημα δική του ομάδα.

Παρόλο που από το προεδρικό παλάτι υπήρξε άρνηση για την δημιουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Προεδρίας, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ουδείς ωστόσο κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε «fake ομάδα» όπως και ουδείς από τους συμβούλους ή τους εκπροσώπους του Ερντογάν έχει καταγγείλει τις πληροφορίες ως «Fake News».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης