Αποφασισμένος να μην αυτοεξοριστεί από την Ιταλία και να υπηρετήσει την ποινή του στη φυλακή, εάν καταδικασθεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή, εμφανίστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις που παραχώρησε την Κυριακή στην εφημερίδα «Libero».

«Δεν πρόκειται να πάω στην εξορία, όπως υποχρεώθηκε να κάνει ο Μπετίνο Κράξι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Καβαλιέρε», αναφερόμενος στον πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος το 1994 αυτοεξορίστηκε στην Τυνησία, ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με πληθώρα κατηγοριών για υποθέσεις διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κράξι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην Τυνησία, έχοντας καταδικασθεί ερήμην σε 27 χρόνια κάθειρξης στην Ιταλία.

Την Τρίτη, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει την έφεση που έχει καταθέσει ο Μπερλουσκόνι κατά της καταδίκης του για φοροδιαφυγή, σχετικά με την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την εταιρεία συμφερόντων του, Mediaset.

Ακόμα κι αν το δικαστήριο απορρίψει τελικά την έφεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, βάσει ενός νόμου περί αμνηστίας του 2006, το πιθανότερο είναι πως θα εκτίσει ποινή μονάχα ενός έτους. Μάλιστα, δεδομένης της ηλικίας του (76 ετών), δεν αποκλείεται η ποινή του να μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή κοινωφελή εργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι απέρριψε και αυτά τα ενδεχόμενα, αποσαφηνίζοντας πως για τον ίδιο η επιλογή είναι αθώωση ή ελευθερία.

«Δεν θα αποδεχθώ να με παραδώσουν στις κοινωνικές υπηρεσίες σαν έναν εγκληματία που πρέπει να επανεκπαιδευτεί… Εάν με καταδικάσουν – εάν αναλάβουν αυτήν την ευθύνη – τότε θα πάω στη φυλακή» τόνισε.

Το απόγευμα της Κυριακής το γραφείο του Μπερλουσκόνι εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εξηγούσε πως οι δηλώσεις στην εφημερίδα «Libero» δεν αποτελούν μέρος μίας επίσημης συνέντευξης, αλλά έγιναν στο πλαίσιο ανεπίσημης συζήτησης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης