Δεν το βάζουν κάτω οι διαδηλωτές του κινήματος «Κατάληψη στη Wall Street»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 03:07
Δεν το βάζουν κάτω οι διαδηλωτές του κινήματος «Κατάληψη στη Wall Street»
Παρά τη χθεσινή νυχτερινή επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών, που οδήγησε και σε πολλές δεκάδες συλλήψεις, οι οπαδοί του κινήματος για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ εμφανίζονται να επιστρέψουν στο Πάρκο Ζουκότι όπου ζούσαν επί δύο μήνες παρά το ότι οι Αρχές θέτουν αυστηρούς όρους που ουσιαστικά απαγορεύουν την επανεγκατάσταση.

Οι Αρχές είπαν στους διαδηλωτές ότι μπορούν να επιστρέψουν αλλά πρακτικά χωρίς να εγκατασταθούν γιατί δεν θα επιτρέπονται οι σκηνές και οι υπνόσακοι. Η δικαιολογία περί προστασίας της δημόσιας υγείας είναι μία από πιο συνηθισμένες που έχουν επικαλεστεί οι Αρχές για να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι ασαφές τι θα γίνει στο πάρκο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Γουόλ Στριτ. Οι διαδηλωτές έχουν πλέον δικαστική απόφαση που τους επιτρέπει να επιστρέψουν στο Ζουκότι ενώ πολιτειακό δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών των Αρχών να εκδιώξουν τους διαδηλωτές.

Εντωμεταξύ και στο Λονδίνο η δημαρχία της πόλης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει ξανά στη δικαιοσύνη με στόχο να εκδιώξει τους διαδηλωτές του κινήματος Occupy LSX (Occupy London Stock Exchange) οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και ένα μήνα μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Σύμφωνα με τη δημαρχία οι διαδηλωτές αναμένεται να λάβουν την Τετάρτη την εντολή να εγκαταλείψουν μέσα σε 24 ώρες το σημείο που έχουν καταλάβει, σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο. Ωστόσο εκπρόσωπος του κινήματος Occupy LSX, διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα υποχωρήσουν.

Βία και αθρόες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη, μετά από δικαστική απόφαση, απέστειλε τα ξημερώματα της Τρίτης ισχυρές ειδικές δυνάμεις για να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν καταλάβει το μικρό πάρκο στο κέντρο της πόλης.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το χώρο αμέσως, κάτι που προκάλεσε ένταση και συνωστισμό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δικαιολόγησε την νυχτερινή επιχείρηση λέγοντας ότι σκοπός ήταν ο περιορισμός του κινδύνου για αντιπαράθεση. Επισήμανε ακόμα ότι έπρεπε η πόλη να εγγυηθεί την δημόσια υγεία και ασφάλεια αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία, «αλλά όταν αυτοί οι στόχοι συγκρούονται, πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια».

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τη χρήση σωματικής βίας –λένε ότι οι αστυνομικοί έσπρωχναν τους διαδηλωτές καταγής– και δακρυγόνων, τη διάλυση των πρόχειρων κατασκευών για το συσσίτιο και τη σύλληψη και την κακομεταχείριση ανθρώπων που διαδηλώναν ειρηνικά στο χώρο όπως έχουν δικαίωμα.

Πάνω από 200 άνθρωποι –ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών που ήταν στην πλατεία δηλαδή– κρατήθηκαν από την αστυνομία, πολλοί για αντίσταση κατά της Αρχής ή επειδή αντιστάθηκαν και αλυσοδέθηκαν με αλυσίδες για ποδήλατα για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι και αρκετοί πολίτες-δημοσιογράφοι φαίνεται ότι συνελήφθησαν από τις Αρχές.

Αργότερα, όταν ξημέρωσε, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία με συνθήματα κατά του δημάρχου και των Αρχών στο κέντρο της πόλης αναζητώντας νέο χώρο. Το πάρκο Ζουκότι ήταν αποκλεισμένο από την αστυνομία.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:

Απομάκρυναν διαδηλωτές του κινήματος «Κατάληψη στη Wall Street»
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011, 01:54

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 03:14