Γερμανικό περιοδικό δημοσιοποίησε σήμερα τα ονόματα τριών επαρχιών για τις οποίες οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προτείνει να παραδώσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις την άνοιξη του 2011.

Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι το μυστικό σχέδιο του διοικητή της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF), Ντέιβιντ Πετρέους, προβλέπει τη μεταβίβαση της ασφάλειας στις επαρχίες Σαρ-ι -Πολ, Σαμανγκάν και Μπανταχσάν στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία μόλις δοθεί η σχετική έγκριση από την αφγανική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαρχίες που θα πρέπει να είναι έτοιμες για τη μεταβίβαση εντός έξι μηνών, αναφέρονται στην έκθεση των 20 σελίδων που διακινήθηκε μεταξύ των δυτικών συμμάχων πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία διεξήχθη στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα (Πορτογαλία). Ο στρατηγός Πετρέους επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο.

Στο άρθρο που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, το περιοδικό γράφει ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη Γερμανία να αποχωρήσει από μια βάση στο Φαϊζαμπάντ, την πρωτεύουσα του Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, η οποία μπορεί να αριθμεί δύναμη έως 500 Γερμανών.

Τα σχέδια των δυτικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στηρίζονται στην ιδέα της σταδιακής μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας στις περισσότερες επαρχίες της χώρας, μόλις η καθεμιά χωριστά κηρυχθεί ελεύθερη από την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Το Spiegel γράφει ότι ο στρατηγός Πετρέους επέλεξε το βόρειο Αφγανιστάν για να αρχίσει το σχέδιο μεταβίβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία έχει σχεδόν 5.000 άνδρες της που υπηρετούν στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF).

Το Spiegel γράφει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι αποδυναμώνεται στρατιωτικά η ISAF στο Αφγανιστάν, αλλά ότι «προσφέρει την προοπτική έναρξης μιας μείωσης των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης