Ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) της ρωσικής κυβέρνησης δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στον προπαγανδιστικό της πόλεμο.

Οι δεξιοί λαϊκιστές φαίνεται να είναι εθελοντικά συνεργοί – και ένα μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Markus Frohnmaier, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου που εκπροσωπεί το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Alternative for Germany (AfD), πίεσε ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί μαζί με πέντε άνδρες σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Κριμαία.

Η λέξη «μέλλον» εμφανίστηκε με φωτεινά γράμματα LED σε τοίχο, σηματοδοτώντας την αρχή του τέταρτου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Γιάλτας. Η κατάσταση θύμιζε τηλεοπτική εκπομπή της δεκαετίας του 1980, λίγο σκληρή, λίγο τεχνητή.

Οι άνδρες που πίεσαν το κουμπί μαζί με τον Γερμανό πολιτικό είναι πιστοί υποστηρικτές της Ρωσίας και φανερά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσά τους Αυστριακός αντιδήμαρχος του ακροδεξιού λαϊκιστικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (FPÖ), καθώς και πρώην βουλευτής στο ρωσικό κοινοβούλιο, τη Δούμα, και ο Σεργκέι Ακσιόνοφ – πρωθυπουργός της Κριμαίας που διορίσθηκε από τον Πούτιν.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο το 2014. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Frohnmaier να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Γιάλτα.

Μετά την έναρξη του φόρουμ, έδωσε συνέντευξη στον ρωσικό διεθνή ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RT.

Ο Frohnmaier είπε ότι όποιος βρίσκεται για διακοπές στην Κριμαία αισθάνεται όπως στη Βερόνα: Η αρχιτεκτονική, το κρασί, η παραθαλάσσια τοποθεσία. «Τι περισσότερο θα μπορούσατε να θέλετε».

Οι κυρώσεις, δήλωσε ο βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου, πρέπει τελικά να τερματισθούν: «Είναι πλέον γεγονός ότι η Κριμαία είναι τώρα η Ρωσική Κριμαία. Οι άνθρωποι που βλέπουν αυτό άκρως επικριτικά δεν θα μπορέσουν να το αλλάξουν και νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να το αποδεχτούν τώρα πια».

Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, αποδείχτηκε ότι ευνοούσε τον Πούτιν. Μοιράζεται τον στόχο του Ρώσου προέδρου να επιτεθεί στο κατεστημένο. Ο Πούτιν θέλει να σπάσει τη δύναμη της Δύσης καθοδηγώντας το AfD ως σφήνα. Επειδή το AfD και το Κρεμλίνο έχουν από κοινού έντονη αντιαμερικανική στάση, καθώς και περιφρόνηση για τις σύγχρονες αξίες και το δικαίωμα στον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Η έρευνα, την οποία διεξήγαγαν από κοινού το «Der Spiegel», ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ZDF, το BBC και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», αποκάλυψε πως η Μόσχα αποδυναμώνει τις δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης και προσπαθεί να προωθήσει τα ακροδεξιά κόμματα για να τη βοηθήσουν να το επιτύχει. Τα διαρρέοντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα έγγραφα παρέχουν πληροφορίες για το πώς προκύπτουν αυτές οι στρατηγικές για την επίτευξη επιρροής στη Δύση, πώς αυτά τα κόμματα ήρθαν στην πολιτική σφαίρα επιρροής του Πούτιν και ποια μέσα χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των σχεδίων.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, έγγραφο στρατηγικής το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 που περιγράφει διάφορες «δραστηριότητες εξωτερικής πολιτικής», από την «οργάνωση συναντήσεων, επαγρύπνησης και άλλων ενεργειών διαμαρτυρίας στις χώρες της Ε.Ε. έως την επιτυχή υποστήριξη ψηφισμάτων στα κοινοβούλια της Ε.Ε. και σε εκστρατείες ενημέρωσης. Ο στόχος ήταν να προωθηθούν τα ρωσικά συμφέροντα και να καταστεί δυνατή η «δυσπιστία» των αντιπάλων της Μόσχας.

Τώρα αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να τεκμηριωθούν λεπτομερώς. Οι αποκαλύψεις είναι ιδιαίτερα έντονες όταν πρόκειται για τον βουλευτή του AfD Markus Frohnmaier.

Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο έγγραφο στρατηγικής, το οποίο απεστάλη από τη Ρωσική Δούμα στα υψηλότερα επίπεδα ηγεσίας στην προεδρική διοίκηση. Οι άνθρωποι πίσω από αυτό δεν κρατούν μυστικά για το πώς βλέπουν τον 28χρονο νεοεισερχόμενο πολιτικό: ως «χρήσιμο ηλίθιο».

Το έγγραφο αναφέρει ότι «θα έχουμε τον δικό μας απολύτως ελεγχόμενο βουλευτή στην Bundestag». Ένα μέλος της Βundestag που είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στην εκπλήρωση των στόχων της Μόσχας – εξακολουθώντας να αντιπροσωπεύει ελεύθερη και ανεξάρτητη εντολή;

Το Der Spiegel διαθέτει επίσης «σχέδιο δράσης» στα αγγλικά για την προεκλογική εκστρατεία του Frohnmaier, στην οποία ζητείται «υλικό» και «υποστήριξη μέσων» με αντάλλαγμα την υπόσχεση ότι ο υποψήφιος θα εργαστεί με επιμέλεια για να προωθήσει θέματα που είναι πιο σημαντικά για τη Μόσχα ως βουλευτής στην Bundestag.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία των φακέλων συνίστανται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τον πρώην ακόλουθο της πρεσβείας του Βερολίνου Daniil Bisslinger, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας.

Έστειλε επαγγελματικά και ιδιωτικά μηνύματα μέσω λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιώντας ρωσικό πάροχο. Το ειδικό ερευνητικό λογισμικό δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να το έχει παραποιήσει.

Τα περισσότερα από 10.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 32.863 εικόνες περιέχουν επίσης μεγάλο μέρος της ιδιωτικής καθημερινής επικοινωνίας που το Der Spiegel δεν ανέλυσε, καθώς και αμέτρητα γεγονότα που επαληθεύτηκαν. Η δεύτερη δέσμη 4.436 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη ρωσική προεδρική διοίκηση ελέγχθηκε επίσης από ειδικούς πληροφορικής. Το αποκαλυπτικό μήνυμα σχετικά με τον Frohnmaier προήλθε από αυτήν την προσπάθεια.

Τα αποκαλυπτικά έγγραφα είναι καταστροφικά για τον Frohnmaier. Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής «δεν δεσμεύονται από εντολές ή οδηγίες» και είναι «υπεύθυνα μόνο για τη συνείδησή τους».

Ωστόσο, ο Frohnmaier φαίνεται ότι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ξένων παραγόντων.

Πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης