Στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Το τέλος της δουλοπρέπειας» το Der Spiegel παρακινεί την καγκελάριο Μέρκελ να αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Για να είναι σε θέση να δράσει και πάλι ψύχραιμα και σε αρμονία με τις αξίες της η Α. Μέρκελ πρέπει να απελευθερωθεί από το φόβο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά και δεν συντρέχει λόγος να καταγγείλει η ίδια την συμφωνία. Όμως δεν μπορεί να επιτρέπει να την κυριεύει ο φόβος μήπως ο Τ. Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του. Η ώρα για εναλλακτικές λύσεις έφθασε.
Η Α. Μέρκελ οφείλει να δραστηριοποιηθεί υπέρ μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, που δεν μεταθέτει στην Τουρκία την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ.

Χώρες-κλειδιά, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους κάθε απαραίτητη στήριξη σε χρήμα, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή για να καταγράφουν μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να εξετάζουν κάθε αίτηση χορήγησης ασύλου και αν χρειαστεί να προχωρούν σε απελάσεις. Ήρθε πια ο καιρός να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του Τ. Ερντογάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης