Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι πιθανό να επιδεινωθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «επείγοντα μέτρα», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις ενός χρόνου αιματοχυσίας. Ο Τζέικομπ Κελενμπέργκερ έφτασε στη Μόσχα για να ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει να πεισθεί η συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που έχουν παγιδευτεί στις ζώνες των μαχών.

Η ΔΕΕΣ ασκεί πιέσεις για να επιβληθεί καθημερινά δίωρη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερμένων, ώστε να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας και η απομάκρυνση των τραυματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με τη Συρία την καθιστούν μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν να έχουν κάποια επιρροή στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η Μόσχα είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στην υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Δαμασκού, οι δυνάμεις της οποίας έχουν σκοτώσει, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., περισσότερους από 8.000 ανθρώπους στον ένα χρόνο που διαρκεί η βία.

«Η εκτίμησή μας, δυστυχώς, είναι πως η ανθρωπιστική κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί» δήλωσε ο Κελενμπέργκερ προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Κελενμπέργκερ δήλωσε ότι θέλει να γνωστοποιήσει την εκτίμηση της οργάνωσής του και «τις πεποιθήσεις μας για το ποια είναι τα πιο επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο ανθρωπιστικό πεδίο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Στο διοικητικό κέντρο της Δαμασκού μεταφέρθηκε ο εμφύλιος

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης