Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να εργαστεί με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, όπου καταγράφηκε συντριπτική νίκη του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αναμένει σήμερα τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, στις οποίες καταγράφηκε αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, επαναβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού για τις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει την εταιρική σχέση με την Τουρκία και να συνεχίσει να ενεργεί ώστε να προχωρήσει η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών» προσθέτουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Με τη μεταναστευτική κρίση, η Ε.Ε. θέλει η Άγκυρα να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων με αντάλλαγμα χρηματικά μέσα, την ώθηση των συνομιλιών για την υποψηφιότητά της στην Ε.Ε. και τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας.

Την Κυριακή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, επανακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα του επιτρέψει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. αναφέρει πως περιμένει «με ανυπομονησία τα πρώτα συμπεράσματα που θα υποβάλουν σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το BIDDH» [το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ] που είναι επιφορτισμένο ειδικότερα με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. είχε εκφράσει την «ανησυχία» της μετά την επιδρομή της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

«’Όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της (στην Ε.Ε.), η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης» ανέφερε εκπρόσωπός της.

«Αναμένουμε από αυτές τις εκλογές να είναι σύμφωνες με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα» είχε προσθέσει η εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Κυρίαρχος ο Ερντογάν
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, 14:32

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης