Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών της Δύσης δεσμεύτηκαν την Πέμπτη πως θα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας και της πείνας στη Σομαλία, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στη διάρκεια διάσκεψης στο Λονδίνο όπου το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton και ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης που μάχονται την ένοπλη οργάνωση Αλ Σαμπάμπ καθώς και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, το «κλειδί» για την έξοδο της Σομαλίας από τα προβλήματά της αποτελεί η επίτευξη της πολιτικής σταθερότητας. «Το πρόβλημα στη Σομαλίας είναι σύνθετο. Δεν είναι μόνο η πειρατεία, η ανάπτυξη, η ανθρωπιστική βοήθεια αλλά όλα αυτά μαζί. Μια βιώσιμη πολιτική λύση είναι εξαιρετικά σημαντική. Η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αντικατασταθεί σύντομα από έναν πολιτικό σχηματισμό που θα πηγάζει κατευθείαν από τον λαό», εξήγησε.

«Σήμερα (χθες) λοιπόν καταλήξαμε σε συμφωνία σε επτά σημαντικούς τομείς-δράσης: ασφάλεια, πειρατεία, τρομοκρατία, ανθρωπιστική βοήθεια, εδαφική σταθερότητα, πολιτική μετάβαση και διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε.

Κοινή συνισταμένη των θέσεων που εκφράστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ήταν πως «η διεθνή κοινότητα θα πληρώσει το τίμημα αν αποτύχει να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την πολιτική αστάθεια, τον εμφύλιο πόλεμο και την πειρατεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλ Σαμπάμπ συνεχίζει να ελέγχει μεγάλο τμήμα των νότιων περιοχών της αφρικανικής χώρας και παρά την πρόσφατη απόσυρσή της από την πρωτεύουσα παραμένει αρκετά ισχυρή. Το γεγονός μάλιστα πως «οι σχέσεις της με την Αλ Κάιντα είναι στενές την καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά των μαχητών της Αλ Σαμπάμπ», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Σομαλίας.

«Για δεκαετίες ο κόσμος εστίαζε στο πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η πείνα, οι συγκρούσεις ή άλλες καταστροφές. Πλέον, εστιάζουμε στο τι μπορούμε να ανοικοδομήσουμε στη χώρα».

Όσον αφορά στην πολιτική μετάβαση, εξήγησε πως «η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της τον προσεχή Αύγουστο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για τη χορήγηση επιπλέον 64 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών οι οποίοι πλήττονται από τον εμφύλιο πόλεμο και την πείνα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σομαλίας επεσήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα του.

«Υπάρχουν σημάδια προόδου στη Σομαλία. Οι επιθέσεις των πειρατών έχουν μειωθεί και η Αλ Σαμπάμπ, που συνδέεται άμεσα με την Αλ Κάιντα, έχει εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα. Παραμένουμε ανοικτοί σε λύσεις προκειμένου να μπορέσει να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια», τόνισε ο Abdiweli Mohamed Ali.

Σε ερώτηση του κατά πόσο θα δεχόταν την έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Σομαλίας για τον περιορισμό της δράσης των μελών της Αλ Σαμπάμπ, στα πρότυπα του Πακιστάν και της Υεμένης, απάντησε πως θα καλωσόριζε μια τέτοια ενέργεια.

«Οι μαχητές της Αλ Κάιντα στη Σομαλία αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα και χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Για περισσότερα από 20 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος στην αφρικανική χώρα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση γεγονός που εντείνει την έλλειψη ασφάλειας και την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους μόνο την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, έχοντας πάντα τη συνδρομή περίπου 12.000 μελών της ειρηνευτικής αποστολής υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

Παράλληλα, οι Αρχές της αφρικανικής χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα ξηρασίας των τελευταίων 60 ετών. Εκτιμάται πως περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι (σχεδόν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού) εξαρτάται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας η κατάσταση στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, 07:14
«Πόρτα» Αλ Σαμπάμπ σε Ερυθρό Σταυρό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012, 07:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης