Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει δεσμευτική δήλωση για το Κόσοβο από την Σερβία πριν την δεχθεί στους κόλπους της. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφερόμενος στις επαφές που είχε προχθές στις Βρυξέλες με ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η ΕΕ δεν θα επιτρέψει στη Σερβία να γίνει πλήρες μέλος της χωρίς να υπογράψει νομικά δεσμευτικό έγγραφο στο τέλος της διαδικασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα», δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας απέφυγε να αναφερθεί στο αντικείμενο της δέσμευσης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν και τα λένε μασημένα, δεν μιλούν για αναγνώριση του Κοσόβου αλλά για εξομάλυνση της κατάστασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βούτσιτς επισήμανε τη ανάγκη να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το Κόσοβο που διεξάγεται στη Σερβία και να ακουστούν απόψεις που θα βασίζονται στην πραγματικότητα και όχι στις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Στον Τύπο του Βελιγραδίου εκτιμάται ότι η ΕΕ θα αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και την διεθνή του υπόσταση, κάτι που στην ουσία θα αποτελεί μία «άτυπη» αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Η εφημερίδα DANAS δημοσιεύει δήλωση του Γερμανού αναλυτή Μπόντο Βέμπερ, συνεργάτη του Κέντρου για την πολιτική Δημοκρατία από το Βερολίνο, ο οποίος εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις του Βελιγραδίου θα αφορούν την αποδοχή των υφιστάμενων συνόρων του Κοσόβου, την παραίτηση από διεκδικήσεις περιουσιών του σερβικού κράτους στο Κόσοβο και την μη εκδήλωση αντιρρήσεων για την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης