Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε την Πέμπτη να προχωρήσει τη συνεργασία Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικάνων και τοπικών κοινωνιών, ώστε να «καταλήξουν σε συναίνεση» για τη μείωση της ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλείνοντας την πολυήμερη περιοδεία που άρχισε από το Κολοράντο, όπου ο πρόεδρος συναντήθηκε με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στον κινηματογράφο του Ντένβερ, και μιλώντας σε ένα αφρο-αμερικανικό ακροατήριο, σημείωσε ότι τραγωδίες όπως αυτή στον κινηματογράφο, συμβαίνουν σε μικρότερη κλίμακα, καθημερινά, σε όλη την Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε μέρα ο αριθμός των νέων ανθρώπων που χάνεται από τη βία είναι ίδιος με τον αριθμό αυτών που χάθηκαν στον κινηματογράφο», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη.

«Θα συνεργαστώ με τα μέλη και των δύο κομμάτων, με θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες, με οργανισμούς, για να φθάσουμε σε μια συναίνεση για τη μείωση της βίας», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η συζήτηση για το ζήτημα της οπλοκατοχής και του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι σημαντικό πολιτικό ρίσκο και ο Ομπάμα είναι προσεκτικές ώστε να αποφύγει να κάνει σαρωτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να προσβάλλουν τους ιδιοκτήτες όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγνωρίζουμε τις παραδόσεις, την κατοχή των όπλων που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και είναι τμήμα της εθνικής κληρονομιάς» δήλωσε ο Ομπάμα.

«Αλλά πιστεύω ότι πολλοί από τους κατόχους θα συμφωνούσαν ότι τα AK-47, ανήκουν στα χέρια των στρατιωτών, όχι στα χέρια εγκληματιών. Τα όπλα αυτά είναι για το πεδίο της μάχης, δεν είναι για τους δρόμους των πόλεων μας» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Eπιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης