Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Συρία δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση των δελτίων ειδήσεων, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε και ότι οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι μάχες συνεχίζονται, καθημερινά καταγράφονται ανθρώπινες απώλειες και ο αγώνας επιβίωσης όσων έχουν απομείνει στη χώρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολος εν όψει του χειμώνα.

«Τα έχουν χάσει όλα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εικόνα μετέφερε μέσω της Γερμανικής Ραδιοφωνίας DLF η Άνγκελα Γκέρτνερ, συνεργάτις της θρησκευτικής οργάνωσης Caritas International, η οποία τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στις πόλεις Χομς και Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για τους ανθρώπους να βιοποριστούν» λέει η Γκέρτνερ. «Τα έχουν χάσει όλα. Δεν έχουν φαγητό, δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ούτε ηλεκτρικό. Και τώρα με τον χειμώνα δεν υπάρχουν δυνατότητες θέρμανσης. Οι κάτοικοι ζουν στα μισοερειπωμένα σπίτια τους, που συχνά δεν έχουν παράθυρα αλλά και πόρτες. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μόνωση. Ο χειμώνας μάς προκαλεί ανησυχία. Η προμήθεια κηροζίνης από την κυβέρνηση γίνεται με το δελτίο. Σε άλλες περιπτώσεις οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κηροζίνη για θέρμανση σε αυτοσχέδια μαγκάλια ή για να μαγειρέψουν. Εδώ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται ξύλο, αλλά κι αυτό είναι λιγοστό. Άρα, ο στόχος μας είναι να μονώσουμε όσο γίνεται τα σπίτια και να προμηθεύσουμε τους ανθρώπους με ζεστά ρούχα, κουβέρτες, στρώματα και υπνόσακους» προσθέτει.

Εν όψει του χειμώνα η οργάνωση της Γερμανίδας ακτιβίστριας μοιράζει τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρούχα, τα στοιχειώδη για έναν άνθρωπο που τα έχει χάσει όλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίχνη ζωής

Η ίδια οργάνωση όμως δίνει και προοπτική ζωής με μαθήματα για παιδιά, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μαθήματα για να τα διευκολύνουν να περάσουν στη σχολική καθημερινότητα έπειτα από πολυετή απουσία από τα μαθητικά θρανία. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης της καθημερινότητας.

«Πολύ μικρά ίχνη ζωής διακρίνει κάποιος» παραδέχεται η Άνγκελα Γκέρνερ. «Ήταν πολύ ωραίο να βλέπει κάποιος ακόμη και σε κατεστραμμένες συνοικίες να πουλιούνται λαχανικά σε μικρά περίπτερα ή ρούχα. Δηλαδή, γίνονται μικρές προσπάθειες. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στην ανοικοδόμηση ή ανακαίνιση σπιτιών, που γίνεται με τον συντονισμό της κυβέρνησης. Τώρα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και ΜΚΟ, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη».

Συνολικά 13 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, εκ των οποίων τα έξι εκατομμύρια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτήν. Το μέγεθος των αναγκών είναι απλώς τεράστιο, τονίζει η Γκέρτνερ.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης