Deutsche Welle: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 09:52
Deutsche Welle: Ο ζάπλουτος πρόεδρος και τα φτωχαδάκια
Η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στις ΗΠΑ. Ένας πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος κρατά ομήρους, όπως καταγγέλλει η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, εμμένοντας στην αναγκαιότητα ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Για άλλη μια φορά ένα τείχος «πρωταγωνιστεί» στην παγκόσμια ιστορία ως σύμβολο ανθρωπισμού και για περισσότερη ελευθερία.

Δανείζονται για να πληρώσουν

Κάθε ημέρα που περνά, σε αυτήν την αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, και στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας. Ήδη το λεγόμενο shutdown, το «πάγωμα» ενός μεγάλου τμήματος διοίκησης, είναι το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία. Διαρκεί 21 ημέρες. Από τις 22 Δεκεμβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές, πολλές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης ή έχουν κατεβάσει ρολά. Οι συνέπειες για τους εργαζομένους είναι ευδιάκριτες. Έχουν σταματήσει να παίρνουν μισθό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γύρω στους 800.000 υπαλλήλους είτε έχουν βγει σε αναγκαστική άδεια είτε συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτουν υπάλληλοι του Δημοσίου με ζωτικής σημασίας καθήκοντα, ώστε να μην καθηλωθεί όλος ο δημόσιος βίος, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στα αεροδρόμια. Συνήθως έπειτα από ένα shutdown οι μισθοί καταβάλλονται εκ των υστέρων -εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πρόβλημα υπάρχει επειδή οι Αμερικανοί δεν είναι, όπως οι Γερμανοί, πρωταγωνιστές στην αποταμίευση. Ζουν από τα χρήματα που λαμβάνουν με τσεκ. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι τα περασμένα 40 χρόνια οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια απρόοπτη οικονομική εκκρεμότητα ύψους 400 δολαρίων χωρίς να δανειστούν ή να πουλήσουν κάτι. Κανονικά κυβερνητικοί υπάλληλοι πληρώνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα την Παρασκευή. Έτσι, ούτε και αύριο θα πάρουν χρήματα, αφού δεν αναμένεται λύση.

«Θα προσαρμοστούν»

Σήμερα ο Aμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί τα σύνορα, αλλά δεν αναμένεται κάτι άλλο. Την περασμένη Κυριακή εξέφρασε την κατανόησή του για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν ξέρουν πώς να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ρεσιτάλ αοριστολογίας από έναν άνθρωπο που σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» κατέχει περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. Απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα, ο Τραμπ είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι παθόντες από το shutdown θα προσαρμοστούν, εννοώντας ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να σφίξουν τη ζώνη τους. Κάποιος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, χαρακτηρίζει την κατάσταση απογοητευτική. «Έχουμε οικογένειες, τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά όχι εισόδημα. Δεν είμαι σούπερ φιλελεύθερος, αλλά δεν ξέρω πώς οι άνθρωποι τον πιστεύουν ακόμη. Λέει ψέματα συνεχώς. Και δεν έχει ιδέα πώς τα φέρνει βόλτα ο κόσμος».

Και την ώρα που ο Τραμπ και οι Δημοκρατικοί ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών, την ευθύνη την έχει «σε ποσοστό 100%» ο βαθύπλουτος πρόεδρος, θεωρεί ο εργαζόμενος στο υπουργείο. «Επειδή ο Τραμπ δεν μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις του και το Μεξικό να σηκώσει το οικονομικό βάρος, τα φορτώνει όλα σε μας, τους αθώους φορολογουμένους» λέει. Το τείχος δεν θα φέρει αποτέλεσμα, υποστηρίζει. «Ο κόσμος θα βρει άλλους δρόμους για να μπει στη χώρα». Γιατί, λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει τόσο πολύ; «Θέλει ένα τείχος που να φέρει το όνομά του, ένας άλλος Πύργος Τραμπ».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019, 11:52