Στους δρόμους της Μπολόνια αποφάσισαν να κατέβουν μαζικά οι χήρες πολλών Ιταλών που έθεσαν τέλος στη ζωή τους, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχαν περιέλθει.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν και δεκάδες άνεργοι, επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, όπως και υπάλληλοι που δέχθηκαν «εθελούσια έξοδο» και δεν ξέρουν πότε πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρωτοφανή αυτή κινητοποίηση πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Τιστιάνα Μαρόνε, χήρα του βιοτέχνη Τζουσέπε Καμπανιέλο, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στις 28 Μαρτίου έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων στην Μπολόνια.

«Τα άτομα αυτά αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν διότι τα αναγκάζουν. Δεν πρόκειται για τρελούς, για ανθρώπους με κατάθλιψη ή σε έξαρση. Μιλάμε για απελπισμένους πολίτες, που έχουν απλώς καταλάβει ποια είναι η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα» δήλωσε η Μαρόνε.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία διαδήλωσαν μόνο με άσπρες σημαίες στο χέρι. Η επιλογή του χρώματος, διόλου τυχαία, καθώς το λευκό χρώμα στην Ιταλία συμβολίζει τον πόνο για τον άδικο χαμό μιας ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κατέθεσαν στεφάνι στο σημείο όπου αυτοπυρπολήθηκε ο Καμπανιέλο και μια αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον διευθυντή της υπηρεσίας είσπραξης φόρων.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό ότι πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους. Πρόκειται για οφειλόμενες «επιστροφές» του φόρου προστιθέμενης αξίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης