Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Ρώμης για να διαμαρτυρηθούν κατά του διατάγματος για την «αντιμεταναστευτική» ασφάλεια, του οποίου υπεραμύνεται ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι.

Έχοντας έρθει από περίπου 50 πόλεις από ολόκληρη την Ιταλία, οι διαδηλωτές είπαν με μια φωνή «όχι στον Σαλβίνι και τον ρατσισμό», όπως εξήγησε ένας εξ αυτών, ο Σέρτζιο Σερένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φιλοξενία για όλους, ανοίξτε τα σύνορα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που αναγράφονταν στα πανό υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, που έδωσαν επίσης το παρόν σε αυτή την ογκώδη κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τον Σερένο, έναν ακτιβιστή της οργάνωσης Emergency, που βοηθά τους μετανάστες, το πλήθος του κόσμου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, ωστόσο η ιταλική αστυνομία δεν επέτρεψε σε πέντε λεωφορεία να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη αυτό το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το πρώτο βήμα πριν από την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, που αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αντικαθιστά τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, που έχουν διάρκεια 2 ετών, από μια σειρά άλλων αδειών, όπως «ειδικής προστασίας» διάρκειας ενός έτους ή «φυσικής καταστροφής στην χώρα προέλευσης», διάρκειας έξι μηνών.

Επίσης, προβλέπει μια επείγουσα διαδικασία για τη δυνατότητα απέλασης κάθε αιτούντα άσυλο που αποδεικνύεται «επικίνδυνος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης