Διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 23:55
Διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης
Υπό το σύνθημα, «όχι στο νόμο-φίμωτρο» χιλιάδες Ισπανοί, κυρίως υποστηρικτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων», διαδήλωσαν απόψε κοντά στο κοινοβούλιο καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στη χώρα.

Το νομοσχέδιο, που ενέκρινε στις 19 Νοεμβρίου η κυβέρνηση, θεωρείται από την αντιπολίτευση ως ένα «σχέδιο καταστολής» σε βάρος των πολιτών και πλήγμα στην ελευθερία τους να διαδηλώνουν.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή προστίμου έως και 30.000 ευρώ στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε μη νόμιμες διαδηλώσεις κοντά στη Βουλή, τη Γερουσία ή τα κτίρια των τοπικών κοινοβουλίων.

Η διαδήλωση ήταν και αυτή «παράνομη» αφού ο δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως μέσω της νόμιμης οδού για τη διεξαγωγή της.
«Όχι στο φίμωτρο» και «Ο φασισμός θέλει να φιμώσει τον λαό», έγραφαν τα δύο μεγάλα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί απέναντί τους, αποκλείοντας την πρόσβαση στη Βουλή.

Ομάδες διαδηλωτών έκαναν στη συνέχεια πορεία στους δρόμους που περιβάλλουν το κτίριο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μια νεαρή φοιτήτρια βιολογίας υποστήριξε ότι με το νέο νόμο η κυβέρνηση «προσπαθεί να μας φοβίσει για να μας εμποδίσει να διαδηλώνουμε».

Το νομοσχέδιο αυτό είχε κατατάξει αρχικά τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση στα πολύ σοβαρά αδικήματα, που τιμωρούνται με πρόστιμα από 30.001 έως 600.000 ευρώ. Λόγω της θύελλας αντιδράσεων που προκλήθηκε η διατύπωση άλλαξε και πλέον η συμμετοχή θεωρείται σοβαρό αδίκημα που επιφέρει πρόστιμο από 1.001 έως 30.000 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 23:59