Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους πολλών πόλεων στην Πολωνία, διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας με βάση την οποία θα επιτρέπεται η απόλυση δικαστών εάν αμφισβητούν τη νομιμότητα των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δεσμεύτηκε, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, γεγονός που το φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και το Σύνταγμα της Πολωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PiS απαντά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο το δικαστικό σύστημα.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, στη Βαρσοβία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελεύθερα δικαστήρια» και «Θα νικήσουμε».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το υποδουλωμένο δικαστήριο οδηγεί σε ένα υποδουλωμένο έθνος… Είδα πώς λειτουργούσαν οι κομμουνιστικοί μηχανισμοί και δεν θέλω να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», είπε η Έβα Καρμπόφσκα, 59 ετών.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βρόκλαβ, το Τόρουν, το Πόζναν, το Σέτσιν, το Κατοβίτσε και το Μπιαλίστοκ. Κάποιοι από τους συμμετέχοντας κρατούσαν σημαίες της ΕΕ, άλλοι είχαν κλείσει με κολλητική ταινία το στόμα τους. «Σήμερα οι δικαστές, αύριο εμείς», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN.

Με βάση το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο στο κοινοβούλιο, οι δικαστές δεν θα μπορούν να αποφασίζουν ότι δεν είναι ανεξάρτητοι οι συνάδελφοί τους, που διορίζονται από μια επιτροπή την οποία συγκροτεί το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το PiS. Στη γνωμοδότησή της, η Υπηρεσία Ερευνών του κοινοβουλίου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ως έχει μπορεί να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των δικαστηρίων και των δικαστών.

Πριν από λίγους μήνες είχαν οργανωθεί και πάλι διαδηλώσεις στην Πολωνία, όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα ένας δικαστής από την πόλη Όλστιν επειδή αμφισβήτησε τη δικαστική μεταρρύθμιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης