Περίπου 100 άνθρωποι με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς διαδήλωσαν σήμερα στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, εναντίον της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζητώντας να φύγει από την Σρι Λάνκα και να μην επικρίνει το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό γραφείο του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα Κολόμπο, καθώς η Πιλάι άρχισε χθες μια επταήμερη αποστολή στη Σρι Λάνκα για την διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να επισκεφθεί χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε σφαγεία», δήλωσε ο διαδηλωτής βουδιστής μοναχός Ιτεκάντε Σαντατίσα.

Οι δυνάμεις της Σρι Λάνκα πολεμούσαν τους αυτονομιστές αντάρτες της μειονότητας των Ταμίλ από το 1983 μέχρι την ήττα των τελευταίων το 2009. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες του πολέμου, σύμφωνα με μια επιτροπή του ΟΗΕ, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα προήλαυναν στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

Η επιτροπή του ΟΗΕ επισήμανε επίσης ότι έχει στην διάθεσή της αξιόπιστες μαρτυρίες ότι ο στρατός της Σρι Λάνκα και οι αντάρτες διέπραξαν και οι δύο ωμότητες και εγκλήματα πολέμου και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για τους θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα δέχεται πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αυτοί που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και για να εντείνει τις προσπάθειες για την συμφιλίωση στην χώρα. Ωστόσο το Κολόμπο απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Πιλάι δήλωσε ότι μετέβη στην Σρι Λάνκα για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν ήρθα εδώ για να ασκήσω κριτική, ήρθα εδώ για να εγείρω ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους.

Με απόφασή του τον Μάρτιο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Σρι Λάνκα να διεξάγει αξιόπιστες έρευνες για τον θάνατο και την εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων. Πολλά δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και του Καναδά, έχουν ζητήσει επίσης την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης