Διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων πραγματοποιούνται σήμερα σε Γαλλία και Πολωνία.

Η γαλλική αστυνομία αναμένει ότι 300.000 διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους του Παρισιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης ψήφισης νόμου που επιτρέπει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους διαδηλωτές με ανάλογες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως η Κρακοβία, το Πόζναν και το Λούμπλιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σήμερα αλληλέγγυοι με τους Γάλλους ως προς το πένθος τους για τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας» δήλωσε ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Στο Παρίσι, περίπου 4.500 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η πορεία διοργανώνεται από μία καθολική οργάνωση και από μία συντηρητική.

Το περασμένο Σάββατο, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου, που προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις, έγινε νόμος και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψε τον σχετικό νόμο, μετά την απόρριψη -μία ημέρα πριν- της προσφυγής της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Γαλλία είναι πλέον η ένατη χώρα της Ευρώπης και η 14η παγκοσμίως που αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Η υιοθέτηση του νόμου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία εκπληρώθηκε έπειτα από πολύμηνη κοινοβουλευτική μάχη και διαδηλώσεις.

Οι πολέμιοι του νόμου ευελπιστούν να πείσουν την κυβέρνηση να τον ακυρώσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ έκανε έκκληση προς τις οικογένειες με παιδιά να μείνουν μακριά από τους δρόμους απ’ όπου θα περάσει η πορεία.

Τέσσερις διαφορετικές πορείες αναμένεται να διασχίσουν την πόλη για να συναντηθούν στην πλατεία πριν από τη συνοικία των Απομάχων της πρωτεύουσας.

Ο πρώτος γάμος στη Γαλλία μεταξύ ομοφυλοφίλων – συγκεκριμένα δύο ανδρών – θα τελεστεί την Τετάρτη στη νότια πόλη Μονπελιέ.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης