Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περισσότεροι από 120 συνελήφθησαν, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργάνωσε η κοινότητα των Καθολικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση της θητείας του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, που ήταν μαγνητοσκοπημένο και μεταδόθηκε απόψε το βράδυ, ο Καμπίλα δεν έκανε καμία αναφορά στο πολιτικό μέλλον του. Διαβεβαίωσε όμως ότι η δημοσίευση του διατάγματος που προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 23 Δεκεμβρίου 2018 “οδηγεί ανεπιστρεπτί στην οργάνωση εκλογών”.
Οι Καθολικοί της ΛΔ του Κονγκό διαδήλωναν σήμερα επειδή πριν από έναν χρόνο είχε υπογραφεί μια συμφωνία –υπό την αιγίδα των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας– που προέβλεπε τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2017. Η θητεία του Καμπίλα έχει ήδη λήξει από τον Δεκέμβριο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, στις ταραχές που σημειώθηκαν στην Κινσάσα, την Κανάνγκα και άλλες πόλεις, σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Στην πρωτεύουσα Κινσάσα συνελήφθηκαν 82 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς. Άλλες 41 συλλήψεις αναφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η αστυνομία έκανε λόγο για τρεις πολίτες νεκρούς στην Κινσάσα ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης