Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν σήμερα στις κεντρικές πλατείες τουλάχιστον 17 πόλεων της Υεμένης, για να απαιτήσουν την αποχώρηση του του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από την εξουσία.

Η λεγόμενη «Παρασκευή της Αποφασιστικότητας» λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση του Κατάρ να αποσυρθεί από την πρωτοβουλία, με τη διαμεσολάβηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη, επικαλούμενο την καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας και τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας. Η Σαναά είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση του Κατάρ ότι «χρηματοδοτούσε» τους διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστηρικτές του προέδρου Σάλεχ συγκεντρώνονται από διάφορες επαρχίες στην πρωτεύουσα, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο στη δική τους «Παρασκευή της Ενότητας». Θα ζητήσουν να μείνει ο Σάλεχ στην εξουσία ως τη λήξη της θητείας του το 2013.

Το εξαμελές GCC (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προτείνει να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Σάλεχ και να δοθεί νομική ασυλία στον ίδιο, στα μέλη της οικογένειάς του και σε συμβούλους του. Πρότεινε ακόμα να επιτραπεί στον πρόεδρο να παραμείνει μετά την αποχώρηση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 33 χρόνια και θεωρείται σύμμαχος-κλειδί των Η.Π.Α., αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία και συνεχίζει να αψηφά τις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νεκροί από τα επεισόδια στις διαδηλώσεις, που άρχισαν τον Ιανουάριο και κλιμακώθηκαν τον Φεβρουάριο, μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, έχουν ξεπεράσει τους 150, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης