Ο 18χρονος Τσανγκ Τσι-Κιν χτυπήθηκε σοβαρά στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στη συνοικία Τσουέν Ουάν την προηγούμενη Τρίτη, ημέρα της 70ής επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Πλέον, όμως, δεν αντιμετωπίζει μόνο τον τραυματισμό του, καθώς τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ταραχές και για επίθεση. Βίντεο που κατέγραψαν το περιστατικό δείχνουν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του νεαρού άνδρα την ώρα που η μονάδα του συγκρουόταν με διαδηλωτές που ήταν οπλισμένοι με σιδερένια ραβδιά και με… ομπρέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 18χρονος, ο οποίος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, εισήχθη την 1η Οκτωβρίου στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και υπεβλήθη σε εγχείρηση. Έκτοτε η κατάστασή του έχει βελτιωθεί, ωστόσο δεν ήταν ακόμη σε θέση να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο δικαστήριο.

Μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσε η χρήση πραγματικών πυρών κατά διαδηλωτών, η αστυνομία υποστήριξε ότι ο αξιωματικός πυροβόλησε τον Τσανγκ Τσι-Κιν επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του. «Σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, πήρε την απόφαση να ρίξει στον επιτιθέμενο» διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας του Χονγκ-Κονγκ, Στίβεν Λο.

Την εκδοχή αυτή αμφισβήτησαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε όρμησε εναντίον τους χωρίς καν να ρίξει έστω μία προειδοποιητική βολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, δε, με τη «South China Morning Post», η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να απαγορεύσει από σήμερα την κάλυψη του προσώπου με μάσκες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Για να μην αναγνωριστούν και να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές διώξεις, οι διαδηλωτές φορούν στην πλειονότητά τους μάσκες, αλλά και κράνη, ενώ υπάρχουν και πολλοί που φέρουν προστατευτικά γυαλιά και μάσκες αερίων, προκειμένου να προστατευθούν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση -στην προσπάθειά της να τερματίσει την άνευ προηγουμένου κρίση που διαρκεί επί τέσσερις μήνες- θα επικαλεστεί νόμο περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, στοιχείο που αναμφίβολα αποτελεί πισωγύρισμα για την πρώην βρετανική αποικία.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης