Διαφωνία Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τον Σνόουντεν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, 02:06
Διαφωνία Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τον Σνόουντεν
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών διαφώνησαν έντονα την Πέμπτη, μετά από την ετήσια σινο-αμερικανική συνάντηση, για το χειρισμό από την πλευρά της Κίνας, της περίπτωσης του αμερικανού πρώην κατασκόπου, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών είπαν ότι είναι απογοητευμένοι με τη συμπεριφορά της Κίνας, καθώς επέτρεψε στον Σνόουντεν να εγκαταλείψει την επικράτειά του Χόνγκ Κονγκ, όπου ειχε βρει καταφύγιο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα.

«Είμαστε απογοητευμένοι με το πώς οι αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ χειρίστηκαν την υπόθεση Σνόουντεν, η οποία υπονόμευσε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για τη διαχείριση των δύσκολων θεμάτων» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Μπερνς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη η διαχείριση της υπόθεσης από το Πεκίνο «δεν συνάδει» με την πρόσφατη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κορυφαίων χωρών. Από την κινεζική πλευρά απάντησε το υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Γιανγκ Γιετσί, λέγοντας ότι η ενέργεια και οι δράσεις του Χονγκ Κονγκ ήταν σύμφωνα με το νόμο.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, 02:06