Διάγγελμα στο έθνος θα απευθύνει σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με προεδρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«O πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος από την κρατική τηλεόραση σήμερα το βράδυ και θα μιλήσει για το προεδρικό διάταγμα και γιατί εκδόθηκε, όπως και για τα γεγονότα που ακολούθησαν» διευκρίνισε η πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Εθνοσυνέλευσης – την οποία έχουν μποϊκοτάρει μη ισλαμιστές – να προωθήσει άμεσα το προσχέδιο του Συντάγματος θα επιδεινώσει επικίνδυνα την κατάσταση δεδομένου του κλίματος. Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης προστατεύονται επίσης από το επίμαχο διάταγμα του Μόρσι. Ωστόσο, η νομιμοποίηση του συγκεκριμένου οργάνου είχε αμφισβητηθεί έπειτα από σειρά δικαστικών αποφάσεων που καλούσαν στη διάλυσή της αλλά και στην αποχώρηση μελών της που θεωρούνται μετριοπαθέστερα.

Ο Αμρ ΜούσαΟ Αμρ Μούσα, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για το προσχέδιο αυτήν τη στιγμή «δεν είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να ληφθεί, δεδομένης της οργής και της απέχθειας προς την παρούσα συνταγματική συνέλευση». Από την άλλη πλευρά, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» – από την οποία προέρχεται ο Μόρσι – ευελπιστεί σε υπέρβαση του αδιεξόδου με την αντικατάσταση του διατάγματος από προβλέψεις στο νέο Σύνταγμα, το οποίο θα κυρωθεί ή θα απορριφθεί με λαϊκή ψήφο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτό ακριβώς αποτελεί και το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της παράταξης, η οποία έχει δει την κυριαρχία της να επιβεβαιώνεται όποτε στήνονται κάλπες από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ κι έπειτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ«Θερμόμετρο» της Αιγύπτου η πλατεία Ταχρίρ
Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει για σχεδόν μία εβδομάδα στην πλατεία Ταχρίρ, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν με την αστυνομία κατά τη χθεσινή διαδήλωση. Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές διατρανώνουν πως θα παραμείνουν στην πλατεία μέχρι να αποσυρθεί το διάταγμα.

Οι αντιτιθέμενοι στο διάταγμα έχουν εξαγγείλει νέα διαδήλωση την Παρασκευή, ενώ με κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι το Σάββατο απαντούν οι ισλαμιστές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Στο αποψινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην έκδοση του επίμαχου διατάγματος, οι προβλέψεις του οποίου – όπως είχε επιχειρήσει να καθησυχάσει αντιπολίτευση και δικαστικούς – είναι «προσωρινές», ενώ πιθανότατα θα κάνει μία απόπειρα να συνδέσει το κύμα των αντιδράσεων με μία φημολογούμενη πολιτική συνωμοσία της αντιπολίτευσης εις βάρος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης