Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε διάγγελμα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, την πρώτη ημέρα της διακοπής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

«Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αποφάσισαν να κλείσουν την κυβέρνηση» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχτηκαν να δουλέψουν αμισθί, αλλά και αυτοί «έχουν να καλύψουν χρέη και υποχρεώσεις». «Καλώ τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να ανοίξουν και πάλι την κυβέρνηση… Δεν θα κρατούν αυτοί όμηρο ολόκληρη την οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα και επεσήμανε: «Όσο περισσότερο κρατήσει το κλείσιμο, τόσο χειρότερα θα είναι, τόσο περισσότερες οικογένειες θα υποφέρουν». 

«Πολλά από τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών στην πραγματικότητα θα αυξήσουν τα ελλείμματά μας» πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που απηύθυνε από τον Κήπο των Ρόδων (Rose Garden) Λευκό Οίκο. «Οι Ρεπουμπλικανοί έκλεισαν την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής σταυροφορίας για την άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης σε πολλούς Αμερικανούς» τόνισε, αναφερόμενος στη διακοπή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τη νομοθετική πράξη για την υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη τόνισε ότι «έχει συμφωνηθεί και είναι εδώ για να μείνει» και πρόσθεσε: «Αυτή η ευκαιρία είναι ευκαιρία ζωής». Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως με αυτή την πράξη «οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διακρίσεις (σ.σ. αναφορικά με την ασφάλιση) με βάση τις προϋπάρχουσες συνθήκες». «Η νέα διάταξη περιλαμβάνει υγειονομική κάλυψη για περισσότερους πολίτες» πρόσθεσε. «Οποιοσδήποτε δεν έχει νοσοκομειακή ασφάλιση θα μπορεί να δέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σήμερα, με το να επισκεφθεί το http://healthcare.gov» είπε ο Μπ. Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτοντας ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές είπε ότι το Κογκρέσο «πρέπει να σταματήσει να κυβερνιέται από την κρίση… είναι τροχοπέδη για την οικονομία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν θα ενδώσω σε αλόγιστες απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών».

Η ομιλία του Ομπάμα δόθηκε, ενώ περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται από σήμερα σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους διακόπτουν εν μέρει τη λειτουργία τους.

Νωρίτερα, σε επιστολή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας, ο αμερικανός Πρόεδρος επαίνεσε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας: «Ολα αυτά τα κάνετε μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που, πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, σας έχει αντιμετωπίσει σαν να είστε σάκος του μποξ».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης